Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στο πώς το σώμα ανταποκρίνεται στην άσκηση και εντόπισε συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν το αποτέλεσμα διαφόρων ειδών άσκησης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE.

Πραγματοποιήθηκε από το Anglia Ruskin University (ARU) και ανακάλυψε ότι έως το  72% της διαφοράς των ανθρώπων στο αποτέλεσμα μετά την άσκηση μπορεί να αποδοθεί σε γενετικές διαφορές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 3.012 ενηλίκων  18-55 ετών για να διαπιστώσουν πώς τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν 3 είδη άσκησης.

Η μυϊκή δύναμη, η καρδιαγγειακή φόρμα και η αναερόβια ισχύς είναι σημαντικοί παράγοντες στη φόρμα κάποιου, στην ευεξία και την ποιότητα ζωής του και όλοι οι συμμετέχοντες είχαν βελτίωση μετά την άσκηση αλλά σε διαφορετικό βαθμό, ακόμα και όταν έκαναν τις ίδιες μεταξύ τους ασκήσεις.

Με συνδυασμό στοιχείων από 24 έρευνες οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γενετικές διαφορές είναι υπεύθυνες για το 72% της ποικιλίας στο αποτέλεσμα, σε ανθρώπους που κάνουν ίδιες ασκήσεις για τη βελτίωση της μυϊκής ισχύος.

Γενετικές διαφορές ευθύνονταν για το 44% των διαφορών μετά τις ασκήσεις καρδιαγγειακής φόρμας και για το 10% της διαφοράς στο αποτέλεσμα μετά την άσκηση για τη βελτίωση της αναερόβιας ισχύος.

Οι υπόλοιπες διαφορές επηρεάζονται από άλλους παράγοντες, όπως πχ τη διατροφή ή τους τραυματισμούς.

Κάθε γονίδιο έχει αλληλόμορφα και το είδος αυτών μπορεί να επηρεάσει το πόσο αποτελεσματικό είναι το γονίδιο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα αλληλόμορφα οδηγούν τα σώματα των ανθρώπων να ανταποκρίνονται διαφορετικά στις ίδιες ασκήσεις.

Η έρευνα εντόπισε 13 γονίδια και αλληλόμορφα ως υπεύθυνα για το πόσο καλά αντιδρά το σώμα σε ασκήσεις  καρδιαγγειακής φόρμας,  μυϊκής ισχύος και την αναερόβιας ισχύος.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι γονιδιακή εξέταση θα μπορούσε να επιτρέπει οι ασκήσεις να είναι κατάλληλες για τον καθένα ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας