Αντπαρατέθηκαν σήμερα στη Βουλή Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας. 

"Πού είδατε γραμμένο ότι η κυβέρνηση έχει σφυρίξει λήξη στην πανδημία;",  αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στη Βουλή στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την πορεία της πανδημίας.

"Κάνω τρεις συσκέψεις την εβδομάδα για το θέμα, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Ο επίλογος του κορωνοϊού μπορεί να γράφεται με μικρότερες ή μεγαλύτερες δυσκολίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ", είπε.

"Τα πραγματικά δεδομένα δεν αφορούν φωτογραφία της στιγμής αλλά την εικόνα από την αρχή της πανδημίας", είπε. Παράλληλα, όμως, παραδέχτηκε την κακή εικόνα που καταγράφεται σε θανάτους τον τελευταίο μήνα.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι συνολικά από την αρχή της πανδημίας η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Δεν υπάρχει στοιχείο που να δείχνει ότι είχαμε υπερβάλλουσα θνητότητα πέραν της Covid-19, υποστήριξε. 

Σχεδόν στο σύνολό τους όσοι φεύγουν από τη ζωή είναι ανεμβολίαστοι, τόνισε ο πρωθυπουργός. 

"Όσο για τη δημόσια υγεία, αρκεί να ακουστεί μία πρόσφατη εκτίμηση των επιστημόνων. Αν οι ενήλικοι άνω των 60 είχαν εμβολιαστεί στο 95% αντί του 80%, που δυστυχώς είναι σήμερα, οι διασωληνωμένοι αντί για 360 θα ήταν λίγο παραπάνω από 50», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε στοιχεία από την πανδημία.

"Το ίδιο ισχύει και για συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας. Χάσαμε τρεις συμπολίτες μας ανεμβολίαστους 28, 30 και 39 ετών. Τι άλλο πρέπει να πούμε για να πείσουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και επιβεβλημένο;" είπε και συμπλήρωσε: "Η ίδια η ζωή δείχνει ξεκάθαρα ποιοι και πού κινδυνεύουν. Όσο πιο πολλοί είναι οι εμβολιασμένοι σε μια περιοχή τόσο λιγότερες οι νοσηλείες και οι απώλειες".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, λέγοντας ότι έχει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχει και περισσότερους αρρώστους και θανάτους. "Η Κρήτη κατάφερε και κάλυψε το χαμένο έδαφος" είπε και συμπλήρωσε: "Τα εμβόλια αποδεδειγμένα σώζουν ζωές. Χρέος όλων μας είναι να πείσουμε όσους διστάζουν να κάνουν αυτό το βήμα για το καλό τους και για το καλό των γύρω τους".

"Η θέση της κυβέρνησης είναι δεδομένη, η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Το σύστημα υγείας δεν θα γίνει μονομέτωπο, με αποκλειστική αναφορά στην Covid. Είναι θέση αρχής. Είναι και ζήτημα δικαιοσύνης για τα 6,3 εκατομμύρια πολίτες που εμβολιάστηκαν και ανακτούν τις ελευθερίες που δικαιούνται. Η πολιτεία θα εξακολουθεί να φροντίζει όσους δεν εμβολιάστηκαν, διατηρώντας μέτρα προστασίας γι' αυτούς".

Τσίπρας: "Ρίξατε λευκή πετσέτα" 

Με την επισήμανση ότι η χώρα βρίσκεται "σε εξαιρετικά αρνητική καμπή" στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με τους αρνητικούς δείκτες να αυξάνονται μετά τον Αύγουστο, ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "έριξε λευκή πετσέτα" στο πρόβλημα και ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνία.

 Ανοίγοντας τη συζήτηση που ο ίδιος προκάλεσε με ερώτηση στην "Ώρα του Πρωθυπουργού" αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε:

  • Είμαστε στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη στον δείκτη ημερήσιοι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έχουμε ξεπεράσει χώρες με τα χειρότερα αποτελέσματα. Κάθε εβδομάδα 300 θάνατοι, αλλά η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να έχει τελειώσει η πανδημία, έχει σφυρίξει τη λήξη.
  • Μετά τον Αύγουστο οι δείκτες στην Ελλάδα παίρνουν την ανηφόρα, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι σταθεροποιημένοι.
  • Τα νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα, με αρνητικό ισοζύγιο σε αποχωρήσεις-προσλήψεις γιατρών, τα σχολεία άνοιξαν πάλι όπως έκλεισαν.

Ολα τα αβγά στο καλάθι του εμβολιασμού, αλλά εγκαταλείπεται και αυτός ο στόχος: η Ελλάδα μακράν η τελευταία από τον Νότο στην εμβολιαστική κάλυψη, εμείς συγκρινόμαστε με χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Πλήρως εμβολιασμένοι είναι κάτω από το 60% του συνολικού πληθυσμού.

"Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έπεισε τους πολίτες της να εμβολιαστούν (88%) - προφανώς έπεισε ο λόγος της. Κάτι φταίει εδώ. Μήπως ήταν λάθος η καμπάνια σας; Το κλίμα δεν ήταν εμβολιαστείτε για να σώσετε τη ζωή σας αλλά για να πάρετε 150 ευρώ ή data," τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

"Από την πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και πολιτικής σκοπιμότητας. Όταν είδατε ότι χρειάζεται δουλειά και σχέδιο, ρίξατε λευκή πετσέτα. Κι αφού μπουκώσατε με λεφτά τα ΜΜΕ, είπατε δεν θα ασχοληθεί κανείς με αυτό."

Πηγές:
Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα