Η ανοσία μετά από νόσηση και εμβολιασμό είναι πολύ πιο αποτελεσματική από εκείνη που προκύπτει μόνον από τη νόσηση, ανέφερε τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Επικαλούμενη μελέτη στις ΗΠΑ, είπε πως όσοι νόσησαν είχαν 2,34 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από εκείνους που είχαν μολυνθεί και εμβολιαστεί κατά της CoViD-19.

Όπως είπε, σε αναμονή έγκρισης βρίσκεται η χορήγηση ενισχυτικής (δεύτερης) δόσης με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, μετά την πάροδο δύο μηνών και σε ηλικίες άνω των 18 ετών. Με τη δεύτερη δόση, η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 90%.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε κσι σε μία ακόμη αμερικανική μελέτη, από την οποία προκύπτει πως στα παιδά και στους εφήβους, ο ιός είναι ζωντανός και το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά ψηλό.

"Αυτό υπογραμμίζει πως και τα παιδιά μεταδίδουν, αλλά αποτελούν ένα ρεζερβουάρ νέων μεταλλάξεων. Επειδή ο χειμώνας πλησιάζει, τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid, ενώ πρέπει να γίνει εμβολιασμός ευάλωτων και ενηλίκων κατά της γρίπης", είπε.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε πως στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί με μία δόση το 62,3% του γενικού πληθυσμού, έναντι 68,2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα