Επιστήμονες σπεύδουν να παρακολουθήσουν έναν απόγονο της μετάλλαξης Δέλτα που είναι υπεύθυνος για ένα αυξανόμενο ποσοστό κρουσμάτων Covid-19 στη Μεγάλη Βρετανία και μπορεί να είναι πιο μεταδοτικός από την αρχική μετάλλαξη.

Όπως επισημαίνεται στους Financial Times, η AY.4.2 αναγνωρίστηκε μόλις πρόσφατα από ιολόγους που παρακολουθούν την γενετική εξέλιξη της Δέλτα αλλά ήδη αντιστοιχεί στο 10% των κρουσμάτων στη Μεγάλη Βρετανία. Ο επιπολασμός της αυξάνει ταχύτατα, αν και όχι τόσο γρήγορα όσο η αρχική μετάλλαξη Δέλτα που έφτασε στο νησί από την Ινδία νωρίτερα φέτος.

Δυο ειδικοί, ο Jeffrey Barrett και ο Francois Balloux λένε ότι η AY.4.2 μοιάζει να είναι 10% - 15% πιο μεταδοτική από την αρχική μετάλλαξη που έχει κυριαρχήσει στον κόσμο.

Αν τα αρχικά στοιχεία επιβεβαιωθούν ή AY.4.2 ίσως είναι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας, επισημαίνει ο Balloux. "Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό το στάδιο", συμπλήρωσε. "Η Βρετανία είναι η μόνη χώρα στην οποία κινήθηκε έτσι, και ακόμα δεν μπορώ η αύξηση της να είναι ένα τυχαίο δημογραφικό γεγονός".

Η AY.4.2 "είναι πιθανό να αναβαθμιστεί σε ‘μετάλλαξη υπό έρευνα’", συμπλήρωσε, και αν αυτό γίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα της δώσει όνομα από ένα γράμμα του ελληνικού αλφάβητου με βάση το σύστημα ονοματοδοσίας του.

Κάποιοι σχολιαστές στις ΗΠΑ συνδέουν την ανάδυση της μετάλλαξης αυτής με τα πολύ υψηλά επίπεδα κρουσμάτων και θανάτων στη Μεγάλη Βρετανία, πολύ πάνω από αυτά που καταγράφονται στη Δυτική Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Scott Gottlieb πρώην επικεφαλής του FDA έγραψε στο Twitter ότι "χρειαζόμαστε επείγουσα έρευνα για να εξακριβώσουμε αν η 'Δέλτα plus' είναι πιο μεταδοτική και αν αποφεύγει εν μέρει την ανοσία".

Βρετανοί ειδικοί λένε ότι οι έρευνες έχουν ξεκινήσει. Ο Barrett προσέθεσε: Ενώ η AY.4.2 μπορεί να κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα, δεν εξηγεί από μόνη της την πρόσφατη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται στη Βρετανία κυρίως επειδή έχει μειωθεί η έμφαση σε μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, οι κοινωνικές αποστάσεις, ο αερισμός και η τηλεργασία, έναντι άλλων γειτονικών χωρών.

Η χρήση της έκφρασης "Δέλτα plus" έχει δημιουργήσει πολύ σύγχυση και θα πρέπει να αποφεύγεται, υποστηρίζει ο Barrett. Σχολιαστές έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τον όρο για προηγούμενες μεταλλάξεις της Δέλτα, διαφορετικές από την AY.4.2.

H AY.4.2 είναι μια από 45 που κατάγονται από την Δέλτα και έχουν καταγραφεί ανά τον κόσμο. Εχει δυο χαρακτηριστικές μεταλλάξεις στην πρωτεϊνη ακίδα με την οποία ο ιός μολύνει ανθρώπινα κύτταρα, την Y145H και την A222V. Αμφότερες έχουν καταγραφεί σε προηγούμενες μεταλλάξεις αν και όχι στις λεγόμενες "μεταλλάξεις ενδιαφέροντος", σύμφωνα με τον Balloux, και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί μπορεί να κάνουν τη Δέλτα πιο μεταδοτική.

Ο Ravi Gupta καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Cambridge τόνισε ότι είναι δύσκολο να προβλέψεις το αντίκτυπο επιμέρους μεταλλάξεων στη συμπεριφορά του ιού, γιατί επηρεάζουν το σχήμα και τη συμπεριφορά της πρωτεϊνης ακίδας με τρόπο που οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν ακόμα. "Δεν ξέρουμε πραγματικά πως η ίδια η Δέλτα πετυχαίνει τόσο υψηλή μολυσματικότητα", τόνισε.

ΠΗΓΗ: Euro2day