O Enrico Amico, του EPFL Center for Neuroprosthetics, πραγματοποιεί έρευνα στον ανθρώπινο εγκέφαλο γενικά και στα αποτυπώματα του εγκεφάλου ειδικά. Έμαθε ότι ο καθένας έχει ένα εγκεφαλικό αποτύπωμα το οποίο αλλάζει με τον καιρό.

Τα ευρήματά του δημοσιεύτηκαν στο Science Advances.

Σημειώνει ότι η έρευνά του εξετάζει δίκτυα και συνδέσεις εντός του εγκεφάλου και ειδικά τις σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών περιοχών. Χρησιμοποιεί ευρέως μαγνητική τομογραφία. Η ομάδα του επεξεργάζεται τις εξετάσεις για να δημιουργεί γραφικά που αναπαριστώνται ως πολύχρωμα matrices, τα οποία αποτελούν περίληψη της εγκεφαλικής δραστηριότητας ενός ανθρώπου.

Όπως δήλωσε, όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται κάποιος είναι σε αυτά τα γραφικά. Πρόκειται για ένα χάρτη του νευρωνικού δικτύου. Αποκαλύπτει τι έκαναν οι συμμετέχοντες κατά τη μαγνητική τομογραφία. Αν αναπαύονταν ή έκαναν άλλες εργασίες.

Τα γραφικά άλλαζαν με βάση τη δραστηριότητα που έκανε κάποιος και τις περιοχές του εγκεφάλου που χρησιμοποιούσε.

Χρειάζονται δυο μαγνητικές

Πριν λίγα χρόνια νευροεπιστήμονες του Yale University που μελετούν τα  γραφικά ανακάλυψαν ότι ο καθένας έχει μοναδική εγκεφαλική υπογραφή.

Συγκρίνοντας τα γραφικά από τις μαγνητικές τομογραφίες των ίδιων ανθρώπων με διαφορά λίγων ημερών, μπόρεσαν να ταιριάξουν σωστά τις 2 μαγνητικές κατά σχεδόν το 95% του χρόνου. Μπόρεσαν δηλαδή να εντοπίσουν σωστά έναν άνθρωπο βάσει του εγκεφαλικού του αποτυπώματος.

Ο ερευνητής αποφάσισε να πάει το εύρημα ένα βήμα πιο πέρα. Σε προηγούμενες έρευνες, τα εγκεφαλικά αποτυπώματα εντοπίζονταν με χρήση μαγνητικών τομογραφιών που διαρκούσαν αρκετά λεπτά.

Αναρωτήθηκε αν τα αποτυπώματα μπορούσαν να εντοπιστούν μετά από λίγα δευτερόλεπτα ή αν υπήρχε συγκεκραμένη χρονική στιγμή που εμφανίζονταν- και αν ναι, πόσο θα διαρκούσε.

Η ομάδα εξέτασε διαφορετικές χρονικές κλίμακες για να δει τι θα συμβεί.

Εγκεφαλικό αποτύπωμα σε 1 λεπτό και 40 δευτερόλεπτα

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 7 δευτερόλεπτα δεν ήταν αρκετός χρόνος να εντοπίσουν χρήσιμα στοιχεία, ενώ το 1 λεπτό και 40 δευτερόλεπτα ήταν.

Συνειδητοποίησαν ότι οι πληροφορίες για να ξεδιπλωθεί ένα εγκεφαλικό αποτύπωμα θα μπορούσαν να λαμβάνονται σε πολύ βραχείες χρονικές περιόδους.

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει ανάγκη για μαγνητική τομογραφία που θα μετρά την εγκεφαλική δραστηριότητα για 5 λεπτά. Μπορεί να αρκούν και βραχύτερες χρονικές περίοδοι.

Η έρευνά τους έδειξε επίσης ότι τα πιο γρήγορα εγκεφαλικά αποτυπώματα αρχίζουν να εμφανίζονται από τις αισθητηριακές περιοχές του εγκεφάλου και ιδιαίτερα τις περιοχές που συνδέονται με την κίνηση των ματιών, την οπτική αντίληψη και την οπτική συγκέντρωση. Καθώς περνά ο χρόνος, και περιοχές του μετωπιαίου λοβού αρχίζουν να αποκαλύπτουν μοναδικές πληροφορίες στον καθένα.

Επόμενο βήμα θα είναι να συγκριθούν τα εγκεφαλικά αποτυπώματα υγιών ανθρώπων με όσους πάσχουν από νόσο Alzheimer. Στις πιθανές εφαρμογές θα μπορούσε να περιληφθεί ο έγκαιρος εντοπισμός νευρολογικών παθήσεων.

Η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς με αυτισμό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ακόμα και με εθισμό σε ουσίες.

Πηγές:
Science Advances.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας