Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς περιοριστικών μέτρων στις «κόκκινες» περιοχές, αν επιμείνει η αύξηση της διασποράς και η πίεση στο σύστημα Υγείας, άφησε ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης, με φόντο την "έκρηξη" των κρουσμάτων της Τρίτης.

"Όλα εξαρτώνται πάντα από την επιδημιολογική εικόνα. Σταθμίζουμε τα δεδομένα και ανάλογα κάνουμε τις εισηγήσεις μας", απάντησε ο κ. Ζαούτης σε ερώτηση του iatronet αν στην επικείμενη συνεδρίασή τους τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προτίθενται να προτείνουν την αναθεώρηση του καθεστώτος που ισχύει από τις 9 Οκτωβρίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ρωτήθηκε , επίσης, αν θα προβλεφθούν επιπλέον μέτρα στις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις της 26ης - 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, έπειτα και από την περσινή οδυνηρή εμπειρία στην πόλη. "Τα μέτρα έχουν ανακοινωθεί, είναι αυτά που ισχύουν από την αρχή της πανδημίας, αποστάσεις, μάσκα εκεί που μπορούμε, να αποφύγουμε μεγάλους συνωστισμούς", είπε, για να προσθέσει πως το κύριο μέσο προστασίας είναι ο εμβολιασμός: "Αν εμβολιαστούμε σε μεγαλύτερο ποσοστό, δεν θα συζητάμε για το αν πρέπει να γίνει παρέλαση, αν θα γίνει lockdown, αν πρέπει να κλείνουμε στη 1 και στις 2", τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε πως "έναν χρόνο μετά είμαστε όλοι σοφότεροι και όλοι θέλουμε να αποφύγουμε όσα έγιναν πέρυσι". Σημείωσε πως κοινή βούληση είναι να γίνουν οι εκδηλώσεις ανοιχτές στον κόσμο, αλλά με μέτρα ατομικής προστασίας. "Ακόμη και στις εξέδρες που προετοιμάζουμε τώρα για την παρέλαση της 27ης, τη μαθητική, και τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, λαμβάνουμε όλες αυτές τις μέριμνες έτσι ώστε ακόμη και οι αποστάσεις μεταξύ των καθισμάτων των επισήμων να είναι τέτοιες ώστε να πληρούν τους κανόνες", ανέφερε.

Επιπλέον κινητές εμβολιαστικές μονάδες. Μία στη νέα παραλία

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως τις επόμενες μέρες διατίθενται στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δύο κινητές εμβολιαστικές μονάδες, προκειμένου να συμβάλλουν στην αύξηση των εμβολιασμών.

Μία μονάδα θα εγκατασταθεί στις 26 Οκτωβρίου στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Μακεδονία Παλλάς, όπου θα μπορούν πολίτες να εμβολιάζονται χωρίς ραντεβού, από τις 10 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα, ενώ στόχος είναι να οργανωθεί μια πιο μόνιμη εγκατάσταση σε ένα από τα γυάλινα περίπτερα της παραλίας.

Σε ερώτηση αν είναι ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα των έως τώρα εξορμήσεων κινητών μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Ζαούτης είπε πως "υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, θα ήθελα να δω υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού. Στη Βόρεια Ελλάδα είμαστε χαμηλότερα".

Πιέζονται τα νοσοκομεία – Τι γίνεται με τις παιδιατρικές ΜΕΘ

Ο κ. Ζαούτης επεσήμανε πως υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, αλλά συγκρίνοντας την εικόνα με αυτή που υπήρχε κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου κύματος παρατήρησε πως σήμερα η αναλογία κρουσμάτων - νοσηλειών δεν είναι ίδια. "Με αυτόν τον αριθμό κρουσμάτων πέρυσι είχαμε πολύ χειρότερη κατάσταση στα νοσοκομεία. Αυτό είναι αποτέλεσμα του εμβολιασμού", είπε, ενώ υποστήριξε πως υπάρχει ακόμη διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για τις ΜΕΘ στις Παιδιατρικές Κλινικές, ανέφερε πως ο σχεδιασμός υπάρχει, αλλά ευτυχώς προς το παρόν τα αυξημένα κρούσματα δεν μεταφράζονται και σε αυξημένες σοβαρές νοσήσεις παιδιών. "Ήταν ένα σχέδιο για να μπορούμε να είμαστε έτοιμοι παντού να αντιμετωπίσουμε κάποια αύξηση σε νοσηλείες στα παιδιά. Βλέπουμε αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων στα παιδιά - αυτή τη στιγμή αποτελούν το 25% με 30% των κρουσμάτων - αλλά ευτυχώς δεν έχουμε δει μεγάλη αύξηση σε νοσηλείες στα παιδιά και πολύ σοβαρά νοσήματα", είπε.

Έκκληση Ζέρβα για εμβολιασμό

"Στην προσπάθεια που κάνουμε να νικήσουμε αυτό το θεριό θα πρέπει να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο", τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μην κρύβοντας την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη και απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό, αλλά και τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας. "Η πόλη, η χώρα, ο κόσμος χρειάζεται την κανονικότητα. Για να μας έρθει πλήρως αυτό το δώρο της κανονικότητας θα πρέπει να φροντίζουμε να τηρούμε τα μέτρα", είπε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024