Το να είμαστε ευγενικοί μπορεί να μας κάνει μόνο καλό. Σε εμάς και στους άλλους. Επειδή ποτέ δεν ξέρουμε πότε μια ευγενική πράξη - ακόμα και ένα χαμόγελο - μπορεί να αλλάξει την ημέρα κάποιου. Πέρα από το προφανές όφελος στην κοινωνική μας ζωή, όμως, το να είμαστε ευγενικοί μπορεί να είναι καλό και για την ψυχική μας υγεία.

Το να δίνουμε προσοχή και να υπολογίζουμε τα συναισθήματα του άλλου πριν πράξουμε είναι μεγάλο κομμάτι της ευγένειας. Το να προσπαθούμε να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση του άλλου και να μην αντιδρούμε επιθετικά ή εγωιστικά.

Ένα μεγάλο κομμάτι της ευγένειας, επίσης, είναι να μπορούμε να παραδεχτούμε πότε έχουμε κάνει λάθος, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να ζητούμε συγγνώμη. Να υποστηρίζουμε τους κοντινούς μας ανθρώπους, ακόμα και αν δεν καταλαβαίνουμε πλήρως - ή ακόμα και αν δεν συμφωνούμε πάντα μαζί τους. Οι διαφωνίες είναι κομμάτι της ζωής, και το να τις λύνουμε με επιθετικότητα δεν θα οδηγήσει σε κάτι, πέρα από περισσότερη επιθετικότητα.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν δείξει ότι η ευγενική συμπεριφορά σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα άγχους, οπότε να ένας πολύ καλός λόγος για να το προσπαθήσουμε. Και έχουμε μερικές ιδέες για να ξεκινήσουμε να γινόμαστε πιο ευγενικοί.

Θυμόμαστε να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη

Για τα πράγματα που έχουμε, επειδή είναι πολύ εύκολο να τα λαμβάνουμε ως δεδομένα. Το να κρατάμε ημερολόγιο στο οποίο γράφουμε για όμορφα πράγματα που έχουν συμβεί βοηθά πολύ με αυτό, και είναι μάλιστα πολύ καλή συνήθεια για να χαλαρώνετε πριν τον ύπνο.

Δεν κρατάμε κακία και συγχωρούμε

Ακόμα και αν έχουμε πληγωθεί - και, αλήθεια, ποιος δεν έχει πληγωθεί; - είναι σημαντικό να βρίσκουμε μέσα μας τη δύναμη να συγχωρήσουμε. Το να κρατάμε και μετά να καταπιέζουμε μέσα μας οργή και κακία δεν πρόκειται να μας οδηγήσει κάπου.

Σκεφτόμαστε τα συναισθήματα των άλλων

Όπως λέει η λαϊκή σοφία, κάθε άνθρωπος κουβαλάει τον σταυρό του. Και κάθε πράξη μας είναι αποτέλεσμα ενός εκατομμυρίου μικροπραγμάτων που παλεύουν να γείρουν μια νοητή ζυγαριά: Καλή μέρα ή κακή μέρα; Αν κάποιος μας πετύχει σε κακή μέρα, δεν θα θέλαμε λίγη κατανόηση; Την ίδια κατανόηση που οφείλουμε να δείχνουμε στους άλλους.

Ένα χαμόγελο πάντα κάνει καλό

Ειδικά ένα χαμόγελο που θα λάβει ως απάντηση στην αρχή έκπληξη, και μετά επίσης ένα χαμόγελο. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν περιμένουν να δουν κάποιο χαμόγελο μέσα στην ημέρα τους, και αυτό είναι εντελώς θλιβερό. Είναι ωραίο όταν κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να γίνονται αυτό το ξαφνικό χαμόγελο στην ημέρα κάποιου.

Ψάχνουμε τρόπους να βοηθήσουμε

Από το να βοηθήσουμε έναν συνάδελφο με κάτι που χρειάζεται, μέχρι να παραχωρήσουμε τη θέση μας στην ουρά του σούπερ μάρκετ σε κάποιον που έχει λιγότερα αντικείμενα, υπάρχουν καθημερινά εκατοντάδες ευκαιρίες να φερθούμε όμορφα, χωρίς να περιμένουμε κάποια ανταμοιβή. Και, για να είμαστε ειλικρινείς, μάλλον αυτό που ονομάζουν "κάρμα" είναι η γνώση ότι κάθε μέρα επιλέγουμε να κάνουμε το καλό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;