Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, αλλά και τα μέτρα για την COVID-19 (οι μάσκες, τα αντισηπτικά και κυρίως το lockdown) "εξαφάνισαν" πέρυσι τον ιό της γρίπης, τον "πρωταγωνιστή" των χειμώνων πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού. Φέτος, ωστόσο, η κοινωνία είναι ανοιχτή και ο ιός θα επανακάμψει, όπως εκτιμά η πλειοψηφία των επιστημόνων, χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου.

Μεταξύ αυτών και η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, βιοπαθολόγος στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ιδρύματος, Γεωργία Γκιούλα. Μιλώντας σε διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολεγίου Ανατόλια, παρέθεσε στους λόγους που ειδικά φέτος καθιστούν περισσότερο αναγκαίο τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, παράλληλα με αυτόν για τον SARS-CoV-2, ενώ αναφέρθηκε στο μεγάλο ερωτηματικό για τις επιπτώσεις που θα έχει μια πιθανή συνύπαρξη των δύο ιών στον ίδιο οργανισμό.

"Η γρίπη πέρυσι μας ξέχασε, αλλά θα μας θυμηθεί φέτος γιατί δεν είμαστε σε καραντίνα. Έχουμε τα μέσα ατομικής προστασίας, αλλά να μην ξεχνάμε ότι επειδή πέρυσι δεν ήρθαμε σε επαφή με τον ιό είμαστε ένας πληθυσμός παγκοσμίως μη άνοσος. Δεν έχουμε δηλαδή ανοσία από την περσινή επαφή με τον ιό της γρίπης, άρα είμαστε επιπλέον ευάλωτοι και σε αυτόν τον ιό", τόνισε για να προσθέσει: "Επίσης, δεν έχουμε δει πώς θα συμπεριφερθούν αυτοί οι δύο ιοί όταν βρεθούν μεταξύ τους, όταν βρεθούν μέσα στον ίδιο οργανισμό. Είναι κάτι το οποίο μάλλον θα το δούμε φέτος. Άρα λοιπόν, εμβολιασμός για τον SARS-CoV-2, οπωσδήποτε, αλλά και εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης".

Σύμφωνα με τις συστάσεις που έχουν δοθεί, ο διπλός εμβολιασμός μπορεί να γίνει ακόμα και την ίδια μέρα, αλλά σε διαφορετικό σημείο. Ιδιαίτερη προτεραιότητα δίνεται σε άτομα άνω των 60 ετών, σε έγκυες γυναίκες - "ο ιός της γρίπης είναι ένας πολύ επιβαρυντικός παράγοντας για τις γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης", σημείωσε - τα παχύσαρκα άτομα και γενικά τα άτομα με κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Τα "έξυπνα" λάθη του ιού που οδηγούν στις μεταλλάξεις

Η κ. Γκιούλα εξήγησε τον "έξυπνο" τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο ιός SARS-CoV-2 προκειμένου να ξεκλειδώσει τα ανθρώπινα κύτταρα και να εισέλθει σε αυτά, τα λάθη που κάνει κατά τη διάρκεια του πολλαπλασιασμού του, οδηγώντας στις μεταλλάξεις, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να κρατήσει από αυτά όσα τον συμφέρουν ώστε να γίνει πιο δυνατός και να επιβιώσει.

"Ο ιός κάνει πολλά λάθη. Από την στιγμή που θα μπει στο κύτταρό μας για να μας μολύνει και θα αρχίσει να πολλαπλασιάζεται μέσα εκεί, για να βγουν στη συνέχεια πολλοί ιοί μέσα από το κύτταρο και να μολύνουν καινούργια κύτταρα, είναι τέτοια η φύση του που ενώ αντιγράφει τον εαυτό του πάρα πολλές φορές, κάνει λάθη σε αυτή τη διαδικασία της αντιγραφής του εαυτού του. Μπερδεύει κάποια αμινοξέα", είπε και πρόσθεσε: "Εδώ, λοιπόν, έρχεται ο νόμος της φυσικής επιλογής και λέει το εξής: από τα λάθη αυτά τα πολλά που κάνει ο ιός λόγω της φύσης του θα κρατήσει αυτά που τον συμφέρουν. Και αυτά που τον συμφέρουν είναι αυτά που θα αυξήσουν τα ποσοστά της μετάδοσής του. Θα κάνουν έναν ιό πιο ισχυρό, πιο μεταδοτικό".

Παραθέτοντας το ιστορικό των πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων, που έχουν οδηγήσει ως σήμερα στην επικράτηση της Δέλτα σε παγκόσμιο επίπεδο, παρατήρησε πως αυτές έγιναν είτε σε χώρες με αδύναμες υγειονομικές δομές και χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού (Βραζιλία, Νότια Αφρική, Ινδία), είτε σε περιόδους πριν την έναρξη των εμβολιασμών όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο. "Οι περιοχές ή οι χρονικές περίοδοι άφησαν τον ιό να κάνει ό,τι θέλει. Να αλλάζει πρόσωπα. Το εμβόλιο μπορεί να σταματήσει πέρα από όλα τα άλλα και αυτή την δυναμική που έχει ο ιός. Να βάλει μια φραγή στις αλλαγές του, στις μεταλλάξεις του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στην προσπάθειά μας να δώσουμε ένα τέλος, όσο γίνεται και ό,τι εννοούμε τέλος σε αυτή την κατάσταση που βιώνουμε", σημείωσε.

Μια από τις πολλές βεβαιότητες που ανέτρεψε ο κορωνοϊός, μέσω της μετάλλαξης Δέλτα, είναι αυτή της υπεροχή των αντισωμάτων που παράγονται από τη φυσική νόσηση έναντι αυτών που επιφέρει ο εμβολιασμός. "Συνήθως, γνωρίζαμε ότι η φυσική ανοσία είναι αυτή η οποία μας καλύπτει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έρχεται λοιπόν εδώ ο ιός να ανατρέψει και αυτή τη γνώση που είχαμε. Φαίνεται ότι το εμβόλιο υπερτερεί. Έχουμε αντισώματα σε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και ίσως σε έναν καλύτερο τίτλο όταν εμβολιαστούμε πλήρως από το αν νοσήσουμε", σημείωσε.

Γ. Παπαζήσης: Όποιος δεν εμβολιαστεί θα κολλήσει

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο αναπληρωτής καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης, αναφέρθηκε στην επικίνδυνη αντίληψη ενός μέρους πολιτών που δηλώνουν πως προτιμούν να εκτεθούν στον κίνδυνο της λοίμωξης από τον ιό αντί του εμβολίου, θεωρώντας πως έτσι θα είναι πιο ασφαλείς. "Αυτό είναι μια πλάνη, είναι μεγάλο λάθος. Είναι πολλαπλάσιος ο κίνδυνος να εμφανιστούν πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες με τη λοίμωξη με κορωνοϊό σε σχέση με το εμβόλιο. Δεν μπαίνει στη ζυγαριά αυτό το πράγμα", τόνισε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα μικρά ποσοστά ανεπιθύμητων ενεργειών από τον εμβολιασμό και επεσήμανε πως στην περίφημη ζυγαριά κόστους - οφέλους υπερτερούν ξεκάθαρα τα οφέλη του εμβολιασμού έναντι οποιουδήποτε κινδύνου. "Οι συνέπειες της πανδημίας είναι ολέθριες, έχουμε πάνω από 5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, η μετάλλαξη Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Ουσιαστικά, όποιος δεν εμβολιαστεί θα κολλήσει, το λέμε από το καλοκαίρι αυτό και φαίνεται να επιβεβαιώνεται, είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να ξεφύγει κάποιος από τον ιό", κατέληξε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις