Δεν έχει εμπλοκή η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό στο αλαλούμ που έχει προκύψει με τις παρελάσεις.

"Οδέποτε ετέθη θέμα στην επιτροπή για εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους, όπως είναι παρέλαση. Πρόκειται, εξάλλου, για μία πλήρως οργανωμένη και επιτηρούμενη εκδήλωση", επισημαίνει στο Iatronet ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, με τα επίπεδα εμβολιασμού που έχουμε, δεν υπάρχει λόγος να ανασταλεί, καθώς η συγκέντρωση μπορεί να επιτηρηθεί.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ χαρακτηρίζει "αγκάθι" τις θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες η πανδημία δεν αποτελεί πραγματικό κίνδυνο και πως οι απαγορεύσεις γίνονται για να πληγεί το εθνικό ή το χριστιανικό συναίσθημα.

Σε σχέση με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε επιβαρυμένες περιοχές - και όχι μόνο για την παρέλαση - σημειώνει πως αυτά πρέπει να αποφασίζονται κατά περίπτωση.

Για τις συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους, τονίζει πως μπορούν να γίνονται, εφόσον φορούν όλοι μάσκες και τηρούν τις αποστάσεις, όπως ακριβώς έγινε στην Ανάσταση.

Εγκύκλιος

Για το θέμα της παρέλασης υπήρξε την Παρασκευή μία διπλή ανακοίνωση από το υπουργείο Εσωτερικών.

Με επιστολή που στάλθηκε το πρωί, το υπουργείο ορίζει τον αυστηρό χρονικό περιορισμό των 60 λεπτών για τη διενέργεια της παρέλασης, ενώ γινόταν λόγος για "αμιγώς στρατιωτική" παρέλαση.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε διευκρινίσεις για το αν η απόφαση αφορά μόνο τη μη συμμετοχή μαθητικών τμημάτων στη στρατιωτική παρέλαση της 28ης ή αν ζητεί ματαίωση της μαθητικής παρέλασης της 27ης. 

Ακολούθησε νέα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία "οι μαθητικές παρελάσεις παντού θα πραγματοποιηθούν κανονικά"... 

Δημ.Κ.