Επιχειρησιακά σχέδια έκτακτης ανάγκης για νοσοκομεία μιας νόσου έχουν ανασυρθεί από τα συρτάρια των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας και είναι έτοιμα προς υλοποίηση αν κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νέα επιδημική έκρηξη, που έχει φέρει τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε οριακή κατάσταση. Παράλληλα, ενεργοποιείται η ένταξη ιδιωτικών κλινικών στο σύστημα για νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό, ενώ συνδράμουν ήδη και οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες δέχονται μη COVID περιστατικά. Το σκηνικό θυμίζει έντονα αυτό του Νοεμβρίου του 2020.

"Υπάρχει ο σχεδιασμός όπως και πέρυσι, αλλά δεν πρέπει να φτάσουμε εκεί. Δεν πρέπει να ξανακάνουμε μονοθεματικά νοσοκομεία", υπογράμμισε ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης, ο οποίος σε μια δραματική έκκληση προς τους Θεσσαλονικείς, την ημέρα γιορτής του πολιούχου, Αγίου Δημητρίου, τους ζήτησε να βοηθήσουν, ώστε να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη.

Η κατάσταση τείνει να γίνει ασφυκτική. Το σύνολο των κλινών ΜΕΘ COVID-19 είναι καλυμμένες στα νοσοκομεία της πόλης, περιστατικά διασωληνώνονται εκτός εντατικής  και η αγωνία κορυφώνεται σε κάθε εφημερία για την εξεύρεση ενός κρεβατιού σε συνεργασία με το Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ. Την ίδια ώρα η πίεση και για απλές κλίνες COVID-19 αυξάνεται καθημερινά, ενώ νέες κλινικές ανοίγουν στα μεγάλα νοσοκομεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες, καθώς σε κάθε εφημερία προστίθεται από 30 ως και 40 νέες εισαγωγές.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα 18 νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται πάνω από 870 ασθενείς με COVID-19, σε σύνολο 2.400 νοσηλευόμενων σε όλη τη χώρα, δηλαδή περίπου το 37% των νοσηλειών αντιστοιχεί σε μια περιοχή όπου διαμένει το 25% του πληθυσμού της χώρας.

Stand by τρία νοσοκομεία

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatronet, σε διαδοχικές συσκέψεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες με τις διοικήσεις των τριών μικρότερων νοσοκομείων της πόλης - "Άγιος Δημήτριος" (φωτογραφία πάνω), "Γ. Γεννηματάς" και "Άγιος Παύλος" - τούς έχει ζητηθεί να βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να συνδράμουν με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις στην αποσυμφόρηση των μεγαλύτερων νοσοκομείων, αλλά και να έχουν έτοιμα σχέδια για τη μετατροπή τους σε νοσοκομεία για αμιγώς COVID-19 περιστατικά, εφόσον παραστεί ανάγκη. Το Νοέμβριο του 2020 έπαιξε αυτόν τον ρόλο το "Άγιος Παύλος" στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά πρώτο στη λίστα είναι το "Άγιος Δημήτριος" στο κέντρο της πόλης.

"Όλα όσα αναπτύξαμε πέρυσι υπάρχουν και φέτος. Και το 'Άγιος Παύλος' και το 'Άγιος Δημήτριος' και το 'Γεννηματάς', όλα τα νοσοκομεία θα στηρίξουν. Το θέμα είναι να μη φτάσουμε εκεί. Δεν πρέπει να φτάσουμε εκεί", τόνισε ο κ. Τσαλικάκης, απαντώντας σε ερώτηση του iatronet αναφορικά με τον σχεδιασμό που υπάρχει.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως "αρχίζει να ζορίζει το πράγμα" στα νοσοκομεία και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά στις εορταστικές μέρες που διανύει η πόλη.

Η κλινική "Αρωγή" του Ομίλου Euromedica (φωτογραφία), στην περιοχή της Πυλαίας, που βοήθησε σημαντικά και πέρυσι με τη νοσηλεία ελαφρών περιστατικών, αλλά και με την αποκατάσταση ασθενών μετά το εξιτήριο, θέτει και πάλι 200 κλίνες στη διάθεση του συστήματος. Σε αυτήν θα μεταφέρονται κυρίως ασθενείς που βρίσκονται σε αποδρομή και χρειάζονται για μερικές μέρες ακόμη υποστήριξη σε οξυγόνο, προκειμένου να ελευθερώνονται κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ, που είναι και το μεγάλο στοίχημα, υπάρχει ήδη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη μεταφορά non COVID περιστατικών και την κατά το δυνατό αποφόρτιση του συστήματος. Ωστόσο, το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και απαιτητικό, καθώς η κοινωνία είναι ανοιχτή και οι ανάγκες για "καθαρά" από κορωνοϊό περιστατικά είναι αυξημένες, σε αντίθεση με τον περσινό χειμώνα. Επιπλέον, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, κάθε περιστατικό που χρειάζεται διασωλήνωση, COVID και μη, θα διακομιστεί πρώτα από το ΕΚΑΒ στο δημόσιο νοσοκομείο και θα δεχτεί εκεί την ιατρική φροντίδα πριν τη μεταφορά του - αν είναι εφικτό και αν κριθεί αναγκαίο - σε ιδιωτική ΜΕΘ.

Οι παρελάσεις, ο Άγιος Δημήτριος και τα παρατράγουδα

Μέσα σε αυτό το σκηνικό της επιδημικής έξαρσης, και με τα κρούσματα να βρίσκονται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στην «περιοχή» των 600, η συμπεριφορά ορισμένων προκαλεί προβληματισμό.

Ο πολιούχος Άγιος Δημήτριος συμβολίζει στη συνείδηση πολλών Θεσσαλονικέων τον στρατηλάτη, συμπολεμιστή και ελευθερωτή τους. "Εύχομαι ο συμβολισμός τους να συνεχίσει να μας εμπνέει και να μας εμψυχώνει", δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε ένα μήνυμα πολλαπλών ερμηνειών, μετά την επίσημη δοξολογία στον ομώνυμο Ναό, στην οποία παραβρέθηκε χθες, μαζί και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Η δοξολογία πραγματοποιήθηκε σε ένα "αποστειρωμένο" περιβάλλον, με αυστηρά μέτρα ασφαλείας, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και με εκατοντάδες πιστούς να κρατιούνται σε απόσταση πίσω από κιγκλιδώματα, στο απέναντι πεζοδρόμιο.

Πριν και μετά, ωστόσο, δεν έλειψαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι εικόνες μεγάλου συνωστισμού κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος, ενώ κανόνας ήταν το κατέβασμα της μάσκας κατά την προσκύνηση των εικόνων. Μάλιστα, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση ορισμένων ιερέων, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν με αυστηρό ύφος στους αστυνομικούς που έκαναν ελέγχους στις εισόδους και με δική τους παρέμβαση προέτρεψαν πιστούς να εισέλθουν στο ναό χωρίς να φορούν μάσκα, αγνοώντας τις συστάσεις της αστυνομίας.

Η μαθητική παρέλαση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στην οδό Τσιμισκή, ακυρώθηκε στο πλαίσιο του εθνικού πένθους για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Κανονικά θα πραγματοποιηθεί αύριο η στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο, με περιορισμένη διάρκεια και σύσταση για χρήση μάσκας, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των "κόκκινων" νομών της Μακεδονίας (Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Δράμα, Καβάλα), καθώς και ολόκληρη τη Θράκη και τη Θεσσαλία, όπου οι παρελάσεις μαθητών ματαιώθηκαν λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

Δοκιμαστικά κινητή μονάδα εμβολιασμού στην παραλία

Ένα βαν που στάθμευσε το πρωί της Τρίτης μπροστά σε μια τέντα με δύο τραπέζια στη νέα παραλία, στο ύψος του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, φιλοδοξεί να συμβάλλει στην προσπάθεια αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης της πόλης. Η κινητή εμβολιαστική μονάδα, που στήθηκε δοκιμαστικά, ως αποτέλεσμα συνεργασίας της 4ης ΥΠΕ με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, καλεί τους πολίτες που διέρχονται κάνοντας τη βόλτα τους να πραγματοποιήσουν το εμβόλιο κατά της COVID-19 χωρίς ραντεβού. Αν υπάρξει ανταπόκριση, θα εξεταστεί η συνέχιση της παρουσίας της στον ίδιο χώρο, ή όπου αλλού υποδειχθεί. Πρώτος εμβολιάστηκε ο 78 ετών κ. Γιάννης, ο οποίος έκανε την τρίτη δόση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς το ChatGPT μπορεί να εμποδίσει την πολυφαρμακία
Καρκίνος του πνεύμονα: Πιο αποτελεσματική νεο-επικουρική θεραπεία με αντισώματα
Ο θεραπευτικός μαγνητικός συντονισμός επηρεάζει το εσωτερικό ρολόι