Ως "ατυχές", "στιγμιαίο" και "μεμονωμένο" χαρακτηρίζει η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης το περιστατικό της Τρίτης, όταν ιερέας του Ναού Αγίου Δημητρίου κάλεσε δύο πιστές να εισέλθουν στην εκκλησία χωρίς να φορούν μάσκα και στη συνέχεια έκανε παρατήρηση σε δύο γυναίκες αστυνομικούς που τους ζητούσαν να φορέσουν μάσκες, ως όφειλαν.

Το περιστατικό είναι αδιάψευστο, καθώς καταγράφηκε σε ζωντανή σύνδεση από τη δημόσια τηλεόραση, γεγονός που υποχρέωσε τη Μητρόπολη να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για ατυχές συμβάν, που προέκυψε "εξαιτίας μιας στιγμιαίας και μεμονωμένης παρανόησης μεταξύ των εμπλεκομένων προσώπων". Μάλιστα, υποστηρίζει πως το γεγονός "έλαβε διαστάσεις και μεγαλοποιήθηκε ως μη όφειλε".

Η Μητρόπολη αναφέρει πως οι όποιες συζητήσεις έγιναν μεταξύ των υπευθύνων του Ναού και τους εκπροσώπους της Ελληνικής Αστυνομίας στη διάρκεια των ιερών ακολουθιών του διημέρου για τον εορτασμό του πολιούχου, "πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης, προς το σκοπό της διευθέτησης των καταστάσεων που προέκυπταν, της επίλυσης των αναφυομένων ζητημάτων και ειδικότερα για την αποδοτικότερη παρουσία των εντός του Ναού ευρισκομένων αστυνομικών οργάνων και όχι λόγω μιας ευρύτερης δυσφορίας ή αντιπαράθεσης". Επίσης, υποστηρίζει πως υπήρχε πρόβλεψη χορήγησης ατομικής προσωπίδας προστασίας και εντός του Ναού.

"Το ως άνω γεγονός, όπως τηλεοπτικώς αποτυπώθηκε, φυσικά και δεν εκφράζει τις σαφείς αποφάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και τις ρητές οδηγίες των υπευθύνων του Ναού για αυστηρή εφαρμογή των κειμένων νομοθετικών διατάξεων προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Ατομική ευθύνη" οι εικόνες συνωστισμού

Αναφορικά με την παρουσία των πιστών εντός και εκτός του Ναού καθ' όλο το εορταστικό διήμερο, η Μητρόπολη υποστηρίζει πως τηρήθηκαν επακριβώς τα προβλεπόμενα από την νεότερη ΚΥΑ σχετικά με την τέλεση θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριο χώρο, τον προβλεπόμενο αριθμό πιστών εντός των ιερών χώρων λατρείας και την εξαίρεση από την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους θρησκευτικούς λειτουργούς κατά τη διάρκεια των ακολουθιών.

Σε μια έμμεση αναφορά στις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν, σημειώνει πως "οι ελάχιστες στιγμές κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν σύντομης διάρκειας φαινόμενα, κινούμενα στα όρια του νομοθετικού πλαισίου, εντάσσονται κατά την γνώμη μας αποκλειστικά στα πλαίσια των απλών καθημερινών ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και της ατομικής ευθύνης".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]