Αύξηση κατά 110% καταγράφεται τους τελευταίους δύο μήνες στον αριθμό των πλήρως εμβολιασμένων ασθενών με CoViD, οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το 15,2% των ασθενών που νοσηλεύονταν χθες διασωληνωμένοι (64 στους 357) είχαν δεχθεί και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 7,27% στις 31 Αυγούστου (25 στους 319).

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, οι περισσότεροι από τους ασθενείς αυτούς έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Αρκετοί έχουν περιορισμένα αντισώματα, λόγω ανεπάρκειας του ανοσοποιητικού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ζητείται αναμνηστική δόση στους υπερήλικες και σε ομάδες με χρόνια προβλήματα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες καλούν τους πλήρως εμβολιασμένους να τηρούν τα μέτρα προστασίας, καθώς ο ιός μεταδίδεται και από αυτούς, έστω και εάν η πιθανότητα είναι αισθητά μικρότερη.

Σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο κίνδυνος εμφάνισης επεισοδίου υπερμετάδοσης, δηλαδή μιας μεγάλης διασποράς του ιού σε μία συνάθροιση πολλών ανθρώπων, είναι σημαντικά μικρότερος όταν στο συγχρωτισμό συμμετέχουν μόνο εμβολιασμένοι.

Προσοχή

"Οι εμβολιασμένοι, όμως, δεν θα πρέπει να παρεξηγήσουν όλες αυτές τις νέες οδηγίες, καθώς το μήνυμα δεν είναι  ότι τέλειωσε η πανδημία", τονίζει η καθηγήτρια, για να σημειώσει: "Δεν πετάμε τις μάσκες, δεν ξενοιάζουμε. Όχι λοιπόν στον εφησυχασμό, αλλά τήρηση της κοινής λογικής, τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, όταν είμαστε σε περιβάλλον που νοιώθουμε εκτεθειμένοι στον ιό, είτε σε κλειστούς, είτε ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους".

Σύμφωνα με τα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ, οι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν την ζωή τους αν "κολλήσουν" τον κορωνοϊό, σε σχέση με άτομα της ίδιας ηλικίας που έχουν εμβολιαστεί. Ο συγχρωτισμός, δε, σε ένα περιβάλλον όπου όλοι είναι εμβολιασμένοι, έχει σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης. 

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ξεκαθάρισε πρόσφατα πως η επιδημία δεν τελείωσε και ότι τηρούμε τα μέτρα προστασίας σε οποιοδήποτε χώρο υπάρχει συγχρωτισμός.

Εμβολιασμοί

Στο μεταξύ, οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν με τον επιθυμητό ρυθμό. Μέχρι χθες, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 12.690.809 εκατομμύρια εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 6.638870 αφορούν πρώτη δόση, οι 6.373.459 ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και οι 339.963 χορήγηση αναμνηστικής δόσης.

Με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), η Ελλάδα κατέχει την 20ή θέση (μεταξύ 30 χωρών) σε εμβολιαστική κάλυψη. Πρώτη δόση έχει χορηγηθεί στο 72% των ενηλίκων στη χώρα μας (80,3% ο μέσος ευρωπαϊκός όρος), ενώ ο εμβολιασμός έχει ολοκληρωθεί στο 69,7% των ενηλίκων (75,2% στην Ευρώπη).

Στις ηλικίες 80 ετών και άνω, το 74,8% των Ελλήνων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου (90,2% στην Ευρώπη), ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας στην 20ή θέση. Στις ηλικίες 70 έως 79 ετών, έχουν λάβει μία δόση το 83,1% των Ελλήνων (92,9%) στην Ευρώπη, ποσοστό που μάς κατατάσσει, επίσης, στην 20ή θέση. Στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 69 ετών, στην οποία έχει λάβει μία δόση το 80,9% των Ελλήνων (87,5% στην Ευρώπη), ποσοστό που μάς κατατάσσει στη 17η θέση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα