Είμαστε σε αυξητική τάση της πανδημίας, το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω, αλλά οι ανεμβολίαστοι γιατροί δεν θα παραμείνουν στο ΕΣΥ.

Αυτό τόνισε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα για τον έλεγχο της επιδημίας, με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού χορήγησης τρίτης δόσης στα άτομα από 18 ετών και άνω, εφόσον έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη δεύτερη.

Σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως από το Σάββατο θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα. Συγκεκριμένα,

Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε όποια θέση βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας, θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους και θα είναι υποχρεωμένοι με δυο τεστ εβδομαδιαίως (rapid test ή PCR).

H πρόσβαση σε όσους συμπολίτες μας δεν έχουν εμβολιαστεί, στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες, σε όλους τους μικτούς χώρους διασκέδασης, σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει, στα εμπορικά καταστήματα και σε όλες τις δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια και κάθε άλλη δράση, θα γίνεται υποχρεωτικά με PCR ή  rapid test.

Για οποιαδήποτε συναλλαγή τέτοιας φύσεως θα πρέπει να υπάρχει ο διαγνωστικός έλεγχος, προκειμένου να προστατεύονται και οι ίδιοι, αλλά και οι συμπολίτες μας οι οποίοι εργάζονται σε αυτές τις δραστηριότητες.

Δεν θα χρειάζεται να υπάρχει διαγνωστικός έλεγχος για τους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας, όπου είναι αναγκαίες οι δραστηριότητες, δηλαδή, για τα τρόφιμα, για την άσκηση του θρησκευτικού τους δικαιώματος, καθώς επίσης και για την πρόσβαση στα φαρμακεία, όπως ίσχυε.

Αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι.

Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν. Όταν δίνεται μια ελευθερία να μπορούν να λειτουργούν αμιγείς χώροι, δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε αυτούς τους λίγους που δεν τηρούν τα μέτρα και έχουν στους αμιγώς χώρους για εμβολιασμένους χώρους και ανεμβολίαστους.

Ο έλεγχος σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει και το πιστοποιητικό και η ταυτοπροσωπεία. Οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται με πρόστιμο που θα ξεκινά από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος, ενώ παράλληλα θα γίνει πλήρης ενημέρωση στους συμπολίτες μας για τα καταστήματα τα οποία δεν τηρούν αυτά τα μέτρα και έχουν δεχθεί ποινές, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες οι οποίοι θέλουν να τηρούνται τα μέτρα και να μην επισκέπτονται τα αντίστοιχα μαγαζιά, που έχουν εντοπιστεί παραβάσεις.

Αντίστοιχα - επειδή έχει παρατηρηθεί ότι στους αθλητικούς χώρους, που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους, αλλά είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, το μέτρο δεν τηρείται - θα υπάρξει ποινή στις ομάδες που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια, εάν δεν τηρείται το μέτρο της χρήσης της μάσκας και των άλλων περιορισμών που πρέπει να υπάρχουν στα γήπεδα.

Θετικότητα

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως ο κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων είναι 4.000 ανά ημέρα, το 40% προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα και το 25% αφορά παιδιά κάτω των 18 ετών. Είπε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος νοσηλείας είναι 280 ανά ημέρα και η θετικότητα των τεστ είναι σήμερα 1,6%.

"Πρέπει να επιμείνουμε πως το κύριο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή  είναι  ο εμβολιασμός", είπε ο κ. Ζαούτης, για να σημειώσει:

"Είναι ένα εμβόλιο που είναι  αποτελεσματικό όσον αφορά τη σοβαρή νόσο και την απώλεια ζωής και δεν είναι πλέον νέο εμβόλιο. Έχει δοκιμαστεί σε δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και αυτή η έκβαση στον ιό δεν μας έχει δείξει κάποιες παρενέργειες παραπάνω από αυτές τις σπάνιες που ήδη έχουμε περιγράψει".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα