Ποια είναι τα όργανα του σώματός μας και πώς λειτουργούν; Πώς φροντίζουμε την υγεία μας; Τι μέγεθος έχει η καρδιά και ποιο εσωτερικό μας όργανο μπορεί και «ξαναγεννιέται»; Τι συμβαίνει εάν κάποιο από τα όργανα δεν λειτουργεί σωστά; Πώς ένας γιατρός μπορεί να αντικαταστήσει αυτό το όργανο με κάποιο άλλο;

Δύσκολα ερωτήματα, όπως τα παραπάνω, γίνονται διασκεδαστικές ιστορίες μέσα από τους χαρακτήρες των Οργανούληδων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε από την Αγγλία, και ταξιδεύει ήδη σε Σκωτία και Καναδά, έρχεται τώρα και στην Ελλάδα για να μοιραστεί μαζί μας συμβουλές για τη φροντίδα της υγείας μας και να μας μάθει τα πάντα για τη δωρεά οργάνων.

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού (ηλικίας 7 έως 11 ετών) με την επιστημονική αιγίδα του ΕΟΜ και του Υπουργείου Υγείας και την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση παιδιών και γονέων, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων και το Ίδρυμα Ωνάση εξασφάλισαν την ένταξη του εκπαιδευτικού προγράμματος Οργανούληδες στα σχολεία. Τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, βρέθηκε στο 100ό Δημοτικό Σχολείο Αθήνας και παρακολούθησε μαζί με τα παιδιά της Στ΄ Δημοτικού, μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου και ο Πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, Ιωάννης Ν. Μπολέτης. «Οι Οργανούληδες είναι ένα καινοτόμο εγχείρημα που ανοίγει και μέσα στην τάξη τον διάλογο για τη φροντίδα της υγείας μας και τις μεταμοσχεύσεις. Ας στηρίξουμε αυτή την εθνική προσπάθεια όλοι, ώστε να διαδοθεί το σπουδαίο μήνυμα της ημέρας: Η δωρεά οργάνων είναι δωρεά ζωής.», δήλωσε η κα. Σακελλαροπούλου.

Το Ίδρυμα Ωνάση εξασφάλισε τα αποκλειστικά δικαιώματα του προγράμματος για την Ελλάδα, μετά από πρόταση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), και από την περίοδο 2021/22 έχει αναλάβει την προώθηση και διάχυση του προγράμματος στη χώρα, πάντα με την επιστημονική αιγίδα του ΕΟΜ.

Στο πλαίσιο αυτό είναι δυνατό να οργανωθούν περιορισμένες παρουσιάσεις σε δημοτικά σχολεία, είτε διαδικτυακά, είτε με φυσική παρουσία. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλα τα δημοτικά σχολεία πανελλαδικώς. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, αφού πρώτα αποσταλεί σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Όλα τα εκπαιδευτικά υλικά βρίσκονται στο onassis.org  και στο eom.gr.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελεί μέρος της Εθνικής Πρωτοβουλίας, που ανέλαβε το Ίδρυμα Ωνάση με στόχο την ανοικοδόμηση του τομέα των μεταμοσχεύσεων, αλλά και την ανάπτυξη και την ενίσχυση της κουλτούρας της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας. Στο επίκεντρο της Εθνικής Πρωτοβουλίας βρίσκεται η δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στην Πολιτεία το 2024.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;