Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία των δύο Υγειονομικών Περιφερειών της δοκιμαζόμενης Βόρειας Ελλάδας για τους λεγόμενους "σκληρούς" δείκτες της πανδημίας. Οι θάνατοι του τελευταίου δεκαπενθημέρου στα 18 νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης έχουν ξεπεράσει τους 310, ένας αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 50% των πανελλαδικών απωλειών κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός θανάτων σε αναλογία πληθυσμού είναι στη Βόρεια Ελλάδα διπλάσιος από τον μέσο όρο της χώρας, αν ληφθεί υπόψη πως στους 16 νομούς που καλύπτουν γεωγραφικά η 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια διαμένει το 25% των κατοίκων της Ελλάδας (2,7 εκατομμύρια σε σύνολο 10,7).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η 4η Υγειονομική Περιφέρεια, στα 14 νοσοκομεία της περιοχής ευθύνης της (το ανατολικό μισό της Θεσσαλονίκης και οι νομοί Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου), πέθαναν από COVID 499 άνθρωποι σε διάστημα 56 ημερών, από τις 12 Σεπτεμβρίου ως τις 7 Νοεμβρίου. Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες (από τις 25 Οκτωβρίου ως 7 Νοεμβρίου) έφυγαν από τη ζωή 159 ασθενείς. Άλλοι 160 θάνατοι καταγράφηκαν από τις 22 Οκτωβρίου στα 14 νοσοκομεία της περιοχής ευθύνης της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (δυτικό μισό της Θεσσαλονίκης, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία και Δυτική Μακεδονία).

Σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 613 θάνατοι από τις 25 Οκτωβρίου και 740 από τις 22 Οκτωβρίου μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.

Ξεπέρασαν τους 1.200 οι νοσηλευόμενοι

Στις ΜΕΘ των 28 νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας νοσηλεύονται σήμερα 159 ασθενείς, εκ των οποίων οι 144 είναι ανεμβολίαστοι (ποσοστό 90,6%) και οι 15 εμβολιασμένοι (9,4%). Ο αριθμός αντιστοιχεί στο 34% των συνολικά 470 διασωληνωμένων της χώρας.

Οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες COVID έφτασαν τους 1.008. Από αυτούς οι 752 είναι ανεμβολίαστοι (74,6%) και οι 256 εμβολιασμένοι (25,4%).

"Πόλεμος" στις εφημερίες, διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Ο αριθμός των 50+ εισαγωγών σε κάθε εφημερία έχει σχεδόν παγιωθεί το τελευταίο διάστημα στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως και η διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ, ελλείψει κρεβατιών.

"Ο πόλεμος συνεχίζεται. Ζούμε στιγμές περσινού Νοέμβρη". Με τη φράση αυτή περιέγραψε τις συνθήκες που επικράτησαν στην κυριακάτικη εφημερία ο πρόεδρος των εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο, Χρήστος Τζελέπης.

Στη διάρκεια του 24ωρου επισκέφθηκαν τα ΤΕΠ COVID περισσότεροι από 200 ασθενείς. Ως το πρωί της Δευτέρας που ολοκληρώθηκε η εφημερία είχαν γίνει 53 εισαγωγές, αριθμός που αναμενόταν να αυξηθεί καθώς υπήρχαν κι άλλα 17 ύποπτα περιστατικά υπό διερεύνηση. Σύμφωνα με τον κ. Τζελέπη 4 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε χώρους χειρουργείων που είχαν λειτουργήσει ως ΜΕΘ τον περσινό "μαύρο Νοέμβρη", ενώ γέμισε αμέσως η νέα κλινική COVID που άνοιξε μετά τη μετακίνηση ορθοπαιδικής και ουρολογικής σε άλλους χώρους. Άλλοι 7 ασθενείς είχαν διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ στην εφημερία του Σαββάτου στο "Παπαγεωργίου", ενώ ανάλογες εικόνες αναμενόταν να αντιμετωπίσουν οι γιατροί και στο "Γ. Παπανικολάου", που παρέλαβε τη "σκυτάλη" τη Δευτέρα, με γεμάτο το σύνολο των 30 κρεβατιών ΜΕΘ COVID.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη