Πλησιάζει πια η εισαγωγή του πρώτου πανδημικού πακέτου με 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα (δόσεις) στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μιλάμε για το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων -casirivimab και imdevimab- που έχουν αναπτύξει η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Regeneron και η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche. Η συμφωνία με τις ευρωπαϊκές αρχές κλείστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Υπουργείο Υγείας, παρουσία στελεχών του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, ενώ κύριος διαχειριστής αυτών θα είναι το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας ΑΕ (ΙΦΕΤ), που θα αναλάβει και την αποθήκευσή τους. 

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο Καλοκαίρι, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφάλισε  περίπου 55.000 δόσεις της εν δυνάμει θεραπείας κατά της Covid-19. Το συμβόλαιο αφορά 37 ευρωπαϊκές χώρες (περιλαμβάνεται η Αγγλία αλλά και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ). 

Το κοκτέιλ αντισωμάτων κυκλοφορεί ήδη σε Αμερική και Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ήπιας έως μέτριας Covid 19. Σύμφωνα και με ξένα δημοσιεύματα, στελέχη των εταιρειών που τα έχουν δημιουργήσει αναφέρουν μία και μόνο δόση του κοκτέιλ της με τα μονοκλωνικά αντισώματα προλαμβάνει  το 81,6% των λοιμώξεων για διάστημα 2 έως 8 μηνών.

Όσον αφορά το κόστος, κατά πληροφορίες ανέρχεται στα 2.000 δολάρια η δόση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoViD-19: Μακροχρόνια αντισώματα από εμβολιασμό και νόσηση [μελέτη]
Κενά στην απόφαση για μεταφορά φαρμάκων από τη θετική λίστα στα μη αποζημιούμενα
Αγαπηδάκη: Κάλυψη κόστους σε προϊόντα περιόδου - Τι είναι το πρόγραμμα "Period Poverty"