Στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κάθε εφημερία είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη, ενώ τα μικρότερα αναστέλλουν δραστηριότητες για να ανοίξουν κλίνες και να δώσουν "ανάσες" στο σύστημα που πιέζεται ασφυκτικά.

Η εφημερία της Πέμπτης στο "Ιπποκράτειο" έληξε το πρωί της Παρασκευής με 65 νέες εισαγωγές και 6 ασθενείς διασωληνωμένους εκτός εντατικής, καθώς οι 15 κλίνες ΜΕΘ COVID του νοσοκομείου είναι πλήρεις εδώ και καιρό. Είκοσι ασθενείς μεταφέρθηκαν από το Ιπποκράτειο στο "Άγιος Παύλος", που την ίδια μέρα μετατρεπόταν σε μονοθεματικό, σε μια επανάληψη του σκηνικού του περσινού Νοέμβρη.

Την προηγούμενη ημέρα είχαν διασωληνωθεί 11 ασθενείς εκτός ΜΕΘ στο "Παπαγεωργίου", ενώ στο "Γ. Παπανικολάου" που εφημερεύει την Παρασκευή η εσωτερική αναδιάταξη πρόσθεσε στο δυναμικό του έξι επιπλέον κλίνες εντατικής, οι οποίες ωστόσο καλύφθηκαν αμέσως.

Με τη συνδρομή των τεσσάρων εντατικολόγων που μετακινήθηκαν προσωρινά από νοσοκομεία της Αθήνας, λειτουργούν και οι 8 από τις 16 κλίνες της Γ ΜΕΘ του νοσοκομείου, δωρεά της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" που παρέμεναν κλειστές λόγω μη στελέχωσής τους. Η συγκεκριμένη εξέλιξη μετέτρεψε την 16κλινη Γ ΜΕΘ από "καθαρή" σε κλινική COVID, ενώ τα μη-COVID περιστατικά που χρειάζονται εντατική εξυπηρετούνται πλέον από τη Β ΜΕΘ των 12 κλινών. Έτσι, πλέον το "Γ. Παπανικολάου" διαθέτει συνολικά 36 κλίνες ΜΕΘ COVID, οι οποίες είναι στο σύνολό τους κατειλημμένες.

Μονοθεματικό ξανά το "Άγιος Παύλος"

Πλήρεις είναι και οι 7 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου "Άγιος Παύλος" στην περιοχή του Φοίνικα, που εξυπηρετούν εδώ και καιρό μόνο COVID περιστατικά. Από την Πέμπτη ολόκληρο το νοσοκομείο δέχεται μόνο ασθενείς με κορωνοϊό, με εξαίρεση ορισμένες ειδικότητες που παραμένουν.

Όπως είπε στο iatronet.gr ο διοικητής του νοσοκομείου, Οδυσσέας Κάτσακας (φωτογραφία), έχουν τεθεί σε αναστολή σχεδόν όλες οι κλινικές (Παθολογική, Χειρουργική, Ουρολογική, Καρδιολογική, Νευρολογική, Ορθοπαιδική) και οι ασθενείς που νοσηλεύονταν σε αυτές μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία ή σε ιδιωτικές κλινικές.

Εξακολουθούν να λειτουργούν η Νεφρολογική Κλινική και η μονάδα αιμοκάθαρσης, η Ρευματολογική που διατηρεί και τα ιατρεία της, η Μεσογειακή Αναιμία, το Οδοντιατρείο και η Υπερβαρική η οποία είναι μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, τα ιατρεία του ελέγχου των καρκίνων και του μαστού, ο μαγνητικός τομογράφος, η μέτρηση οστικής πυκνότητας μέσω Dexa, ο υπέρηχος και ο μαστογράφος, ενώ γίνονται και επανέλεγχοι  χειρουργημένων ασθενών.

Το νοσοκομείο διαθέτει συνολικά 94 κρεβάτια - 92 απλά και 2 για αιμοκαθαιρόμενους- καθώς και 7 κρεβάτια ΜΕΘ. Οι διακομιδές ασθενών συνεχίζονται την Παρασκευή. "Μέχρι τη Δευτέρα πιστεύω πως θα έχουμε γεμίσει", λέει ο κ. Κάτσακας.

Ο ίδιος σημειώνει πως το προσωπικό έχει την εμπειρία από την περσινή περίοδο, όταν επίσης λειτούργησε ως μονοθεματικό, αλλά επισημαίνει πως η κατάσταση φέτος είναι χειρότερη, από διάφορες απόψεις: "Είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα, γιατί ουσιαστικά το κύμα είναι πολύ πιο έντονο και οι ανεμβολίαστοι ασθενείς νοσούν πιο βαριά. Από αυτούς που νοσηλεύουμε μόνο ένας είναι εμβολιασμένος", αναφέρει για να προσθέσει: "Το προσωπικό μειωμένο κατά 40 άτομα - 35 λόγω αναστολών και 5 λόγω συνταξιοδότησης νοσηλευτών. Ευτυχώς σε ιατρικό προσωπικό έχουμε μόνο δύο αναστολές, έναν εντατικολόγος και έναν επικουρικό ο οποίος παραιτήθηκε κι έφυγε".

Το νοσοκομείο δεν εφημερεύει και θα δέχεται μόνο διακομιδές από τα εφημερεύοντα της πόλης, καθώς και από νοσοκομεία της περιφέρειας.

"Έχουμε high flow, έχουμε τους πνευμονολόγους και τους παθολόγους ειδικευμένους, θα υπάρξει και ενίσχυση. Η νοσηλεία ενός περιστατικού COVID είναι πολύπλοκη. Εκτός από τα φάρμακα χρειάζεται υψηλή παροχή οξυγόνου, θέλει έναν χώρο καλά αεριζόμενο για αυτό έχουμε τα παράθυρα ανοιχτά και καίνε τα καλοριφέρ, θέλει καλό αξονικό. Το κλειδί είναι να μη φτάσει στο σημείο διασωλήνωσης ο ασθενής", επισημαίνει ο διοικητής του "Αγίου Παύλου". Εκφράζει την πεποίθηση πως με την αύξηση των εμβολιασμών και με τη φυσική νόσηση θα έχει επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας ως τις γιορτές και το πανδημικό κύμα θα αρχίσει να υποχωρεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα