Η αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19 με αντικαταθλιπτικά φάρμακα- εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης - ή SSRI, φαίνεται να μειώνει τη σοβαρότητα της νόσου, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Ασθενείς με τη λοίμωξη που αντιμετωπίστηκαν με SSRI ήταν κατά 8% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από τον ιό σε σχέση με όσους δεν έλαβαν τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε ανθρώπους με κατάθλιψη, έδειξαν τα στοιχεία.

Αγωγή με fluoxetine ή fluvoxamine, μείωσε τον κίνδυνο θνησιμότητας από COVID-19 περισσότερο από 25%, δήλωσαν οι ερευνητές.

Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα SSRI, ιδιαίτερα το fluoxetine και το fluvoxamine, ενδεχομένως μπορεί να προσφέρουν υποσχόμενη αγωγή για τον ιο αν και χρειάζονται μεγαλύτερες κλινικές μελέτες.

Η ερευνήτρια Marina Sirota, του University of California-San Francisco, δήλωσε ότι η έρευνα απλά δείχνει σχέση μεταξύ των SSRI και της εξέλιξης της COVID-19.

Από την αρχή της πανδημίας ερευνητές αξιολόγησαν αρκετά υπάρχοντα φάρμακα ως πιθανές αγωγές κατά του ιού.

Η Sirota ανέλυσε στοιχεία 3.400 ασθενών με COVID-19 που αντιμετωπίστηκαν με SSRI. 470 έλαβαν μόνο fluoxetine και 481 είτε fluoxetine είτε fluvoxamine.

Στους ασθενείς που έλαβαν κάποιο SSRI, το 15% πέθανε μετά την αγωγή σε σύγκριση με το 17% όσων δεν έλαβαν το φάρμακο.

Ωστόσο, από αυτούς που αντιμετωπίστηκαν με fluoxetine ή με fluoxetine είτε fluvoxamine., το 10% πέθαναν.

Δεν είναι σαφές γιατί αυτά τα αντικαταθλιπτικά  φαίνονται αποτελεσματικά έναντι ης COVID-19, δήλωσε η Sirota.

Πηγές: JAMA Network Open.