Διαφορετικά πρωτόκολλα καταγραφής των θανάτων ασθενών με CoViD εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Η ανομοιογένεια οδηγεί σε αποκλίσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι απόλυτα εφικτή μία αξιόπιστη σύγκριση.

Στην Ελλάδα, καταγράφεται το σύνολο των θανάτων, ακόμη και εάν έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τη διάγνωση. Πρόκειται για πρωτόκολλο που έχουν προτείνει οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το οποίο, ωστόσο, δεν τηρείται από το σύνολο των χωρών.

Ενδεικτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο μετράει τους θανάτους που έχουν συμβεί έως και 28 μέρες από τη διάγνωση, η Ισπανία έως και 30 μέρες και εφόσον ο ασθενής έχει νοσηλευτεί, ενώ Δανία και Σουηδία μετρούν τους θανάτους, εφόσον η διάγνωση της CoViD έχει γίνει με μοριακό τεστ (PCR).

Με το μοντέλο του Ηνωμένου Βασιλείου, η χώρα μας θα είχε κατά 20% λιγότερους θανάτους από εκείνους που δηλώνει τώρα. 

Αλλαγές

Τα παραπάνω ανέφερε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης (φωτογραφία), προαναγγέλλοντας παρέμβαση της χώρας μας για το θέμα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Ακόμη και στην περίπτωση, πάντως, που η χώρα μας εφάρμοζε το βρετανικό πρωτόκολλο, ο αριθμός των απωλειών θα παρέμενε σε υψηλά επίπεδα: χθες ανακοινώθηκαν 87 + 2 θάνατοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι 70...

Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, η χώρα μας θα ζητήσει από το ECDC έναν ενιαίο τρόπο καταγραφής, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση μεταξύ των χωρών.

Η Ελλάδα, παραμένει ψηλά σε θανάτους ασθενών με CoViD. Με τα στοιχεία του ECDC, κατατάσσεται στην έκτη θέση μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών, με 43 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, την εβδομάδα 9 έως 15 Νοεμβρίου. Η θνητότητα είναι υψηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν βρισκόταν στους 32 θανάτους ανά εκατομμύριο και η χώρα μας βρισκόταν στην κατάταξη μία θέση πιο χαμηλά.

Ο κ. Ζαούτης και ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής, ανέφεραν πως θα υπάρξουν αλλαγές και στη σύγκριση θανάτων και κρουσμάτων μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Όπως είπαν, ο σημερινός τρόπος παρουσίασης δεν είναι απολύτως αντικειμενικός, καθώς δεν μπορεί να συγκριθεί ο πληθυσμός των εμβολιασμένων με εκείνον των ανεμβολίαστων.

Είπαν, για παράδειγμα, πως εάν σε ένα δείγμα 20 Ελλήνων υπάρχουν 4 κρούσματα (2 εμβολιασμένοι και 2 ανεμβολίαστοι), το ποσοστό δεν μπορεί να θεωρείται πως είναι 10% και 10%, καθώς το δείγμα αποτελείται από 18 εμβολιασμένους και μόλις 2 ανεμβολίαστους. Με αυτό το στοιχείο, το ποσοστό είναι 100% στους εμβολιασμένους και 11% στους εμβολιασμένους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις