Ο πόνος στον κόκκυγα, το οστό που ονομάζουμε "ουρίτσα" και είναι το πιο χαμηλό μέρος της σπονδυλικής μας στήλης, είναι αρκετά δύσκολος στην διαχείριση. Κάνει δύσκολο το να κάτσουμε, να γυμναστούμε, ακόμα και το να κοιμηθούμε και μπορεί να ακτινοβολεί στους γοφούς και σε άλλες κοντινές περιοχές.

Ανάλογα με την αιτία που έχει προκαλέσει τον πόνο, μπορεί να υπάρχουν και τα εξής συμπτώματα:

  • ναυτία και εμετός
  • έλλειψη αίσθησης στην περιοχή
  • μυϊκή αδυναμία
  • δυσπεψία, μέχρι και πόνος στον πρωκτό.

Ο πόνος αυτός μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες, μεταξύ των οποίων:

Τραυματισμός: Αν υπάρξει ζημιά στον κόκκυγα ή στον ιστό που τον περικλείει, θα υπάρξει πόνος. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος που κάποιος θα έχει πόνο στην περιοχή, είτε λόγω κάποιας πτώσης είτε χτυπήματος. Μπορεί να συμβεί ακόμα και κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Εκφυλισμός του χόνδρου της περιοχής: Με τα χρόνια, οι χόνδροι της σπονδυλικής στήλης γίνονται πιο αδύναμοι και οι σπόνδυλοι μπορεί να τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας πόνο. Οι αλλαγές που προκύπτουν στη σπονδυλική στήλη από αυτό μπορεί να ασκούν υπερβολική πίεση στον κόκκυγα.

Δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους: Αν οι μυς του πυελικού εδάφους ενός ατόμου τραυματιστούν, θα υπάρξει πόνος και στη γύρω περιοχή.

Λοιμώξεις: Μια λοίμωξη της σπονδυλικής στήλης ή των ιστών που την περικλείουν μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στον κόκκυγα.

Όγκος: Ο καρκίνος των οστών μπορεί να χτυπήσει και τον κόκκυγα.

Ο πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα με μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη, όπως και με αλοιφές. Οι διατάσεις και η χαλαρή γυμναστική μπορούν να βοηθήσουν να γίνουν πιο ευλύγιστοι οι μυς γύρω από τον κόκκυγα, ανακουφίζοντας από τον πόνο μικροτραυματισμών και της καθιστικής ζωής. Ένα μαξιλάρι στο κάθισμά σας, επίσης, είναι πολύ καλή ιδέα.

Ο πόνος στον κόκκυγα σπάνια θα είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχήσει. Μιλήστε όμως με τον γιατρό αν ο πόνος προέρχεται από τραύμα και νιώθετε τα εξής συμπτώματα:

  • Έλλειψη αίσθησης στην περιοχή
  • Έντονο μελάνιασμα
  • Δυσκολία στην κίνηση ή στον συντονισμό των άκρων
  • Μούδιασμα στις γύρω περιοχές

Αν ο πόνος προκύψει χωρίς κάποιο τραύμα, τότε μπορεί να υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα από πίσω. Μιλήστε με τον γιατρό σας αν αντιμετωπίζετε:

  • Πόνο χωρίς φανερή αιτία που επιμένει για δύο εβδομάδες
  • Χρόνιο πόνο που βελτιώνεται, αλλά μετά επιστρέφει
  • Επιδείνωση του πόνου αν έχετε δοκιμάσει να τον αντιμετωπίσετε με θεραπείες στο σπίτι (όπως παυσίπονα ή εναλλαγή κρύας/ζεστής κομπρέσας)
  • Πυρετό.

Σε περίπτωση που υπάρχει εσωτερικός τραυματισμός, όπως κήλη ή πρόπτωση του πυελικού εδάφους, μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ο γιατρός να σάς συνταγογραφήσει πιο ισχυρά παυσίπονα ή ενέσεις στεροειδών σε συνδυασμό με φυσιοθεραπεία.

Να θυμάστε, όμως, ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, δεν χρειάζεται επίσκεψη στον γιατρό και ο πόνος θα υποχωρήσει μόνος του σε λίγες μέρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;