Κάποια στιγμή, όλοι μας έχουμε αισθανθεί τη γεύση του αίματος στο στόμα μας. Είτε δαγκώσαμε το μάγουλό μας ή τη γλώσσα μας, είτε κόψαμε το δάχτυλό μας και το βάλαμε στο στόμα μας για να σταματήσουμε την αιμορραγία. Η γεύση του είναι πολύ χαρακτηριστική, μεταλλική. Τι έχει συμβεί όμως αν νιώσουμε αυτή τη γεύση χωρίς να έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω;

Έντονη γυμναστική

Κατά τη διάρκεια έντονης γυμναστικής, ειδικά αερόβιας, είναι πιθανό να διασπαστούν ερυθρά αιμοσφαίρια στη γύρω περιοχή, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται μικροσκοπικές ποσότητες σιδήρου στο στόμα, φέρνοντας τη γνωστή γεύση. Αυτό είναι φυσιολογικό να συμβεί και δεν είναι επικίνδυνο, αλλά ίσως είναι καλή ιδέα να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα εκείνη την στιγμή.

COVID-19

Η απώλεια γεύσης ήταν από τα πρώτα συμπτώματα που συσχετίστηκαν με την COVID-19 όταν ξεκίνησε η πανδημία. Έχουν υπάρξει, όμως, και αναφορές από ασθενείς που είχαν μεταλλική γεύση στο στόμα τους. Δεν υπάρχει πλήρης κατανόηση γιατί συμβαίνει αυτό, καθώς οι έρευνες για να κατανοηθεί καλύτερα η COVID-19 συνεχίζονται.

Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα

Φάρμακα που μπορεί να έχουν ως παρενέργεια τη γνωστή μεταλλική γεύση στο στόμα είναι πολλά αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, καθώς και φάρμακα για την υπέρταση και τον διαβήτη. Ορισμένες πολυβιταμίνες, ειδικά όσες περιέχουν σίδηρο και άλλα μέταλλα, μπορεί να έχουν την ίδια παρενέργεια. Σε κάθε περίπτωση, αν η περίεργη γεύση προκαλείται από κάποιο φάρμακο, σύντομα θα υποχωρήσει.

Αλλεργίες

Είναι ίσως ο κύριος λόγος που κάποιος θα νιώσει μεταλλική γεύση στο στόμα του. Εκτός από το συνάχι, μπορεί να υπάρχει και το σύμπτωμα της γεύσης από αίμα - το οποίο μπορεί να προκληθεί και από φάρμακα για αλλεργίες, όπως αντι-ισταμινικά. Μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία, επίσης.

Το κουκουνάρι

Έχουν υπάρξει μαρτυρίες από άτομα που έχουν φάει κουκουνάρια και μετά αισθάνθηκαν τη χαρακτηριστική γεύση στο στόμα. Δεν συμβαίνει σε όλους και δεν υπάρχει κάποια πιθανή εξήγηση. Πάντως, το σύμπτωμα υποχωρεί γρήγορα και δεν αποτελεί λόγο για ανησυχία.

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη προκαλεί τεράστιες αλλαγές στο σώμα, και αυτό μπορεί να αλλάξει και την αίσθηση της γεύσης μερικές φορές. Για την ακρίβεια, η εγκυμοσύνη είναι από τους πιο συνηθισμένους λόγους που θα νιώσετε τη γεύση αίματος στο στόμα. Συμβαίνει λόγω των αυξομειώσεων των ορμονών.

Κακή στοματική υγιεινή

Η αίσθηση αίματος στο στόμα μπορεί να προκληθεί από φλεγμονές στη στοματική κοιλότητα λόγω κακής στοματικής υγιεινής. Είναι πολύ σημαντικό να βουρτσίζετε καθημερινά δύο φορές τα δόντια σας και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα.

Νευρολογικά προβλήματα

Παθήσεις όπως η παράλυση του Μπελ (παράλυση προσώπου που προκαλείται από λοίμωξη) και η άνοια μπορεί να προκαλέσουν αίσθηση γεύσης αίματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]