Τα κάστανα είναι από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα που θυμίζουν χειμώνα. Ψητά ή βρασμένα, είναι πεντανόστιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές συνταγές, με διαφορετικούς τρόπους. Πόσο υγιεινά είναι, όμως;

Η σύντομη απάντηση είναι "πολύ". Σίγουρα περισσότερο από ό,τι νομίζαμε, επειδή - αλήθεια - πότε ήταν η τελευταία φορά που ασχοληθήκαμε μαζί τους ως υγιεινή τροφή; Ας δούμε λοιπόν με ποιους τρόπους αυτός ο υπέροχος καρπός είναι και καλός για την υγεία μας.

Σε γενικές γραμμές, μια μερίδα με δέκα κάστανα προσφέρει τα εξής:

  • 206 θερμίδες
  • 2,7 γρ. πρωτεΐνη
  • 1,9 γρ. λιπαρά
  • 44,5 γρ. υδατάνθρακες
  • 4,3 γρ. φυτικές ίνες (15% ημερήσιας δόσης)
  • 47% ημερήσιας δόσης χαλκού
  • 43% ημερήσιας δόσης μαγγανίου
  • 25% ημερήσιας δόσης βιταμίνης Β6
  • 24% ημερήσιας δόσης βιταμίνης C
  • 17% ημερήσιας δόσης θειαμίνης
  • 15% ημερήσιας δόσης φολικού οξέος
  • 11% ημερήσιας δόσης ριβοφλαβίνης
  • 11% ημερήσιας δόσης καλίου.

Περιέχουν άφθονα αντιοξειδωτικά

Πέρα από τη βιταμίνη C, τα κάστανα περιέχουν τανίνες, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και διάφορες πολυφαινόλες. Η αντιφλεγμονώδης δράση τους τα καθιστά πολύ δυνατούς συμμάχους για άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα ή νοσήματα της καρδιάς.

Προστατεύουν την υγεία της καρδιάς

Τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκουμε στο κάστανο και έχουν οφέλη για την καρδιά μας είναι το κάλιο και δύο από τα αντιοξειδωτικά του, το γαλλικό οξύ και το ελλαγικό οξύ. Τα δύο τελευταία προστατεύουν την καρδιά μας από το οξειδωτικό στρες.

Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες

Είναι πολύ καλός τρόπος να γεμίσουμε τις ανάγκες μας σε φυτικές ίνες μία μέρα. Τα οφέλη που έχουν οι φυτικές ίνες είναι η καλύτερη ρύθμιση του μεταβολισμού μας, αλλά και η ενίσχυση των βακτηρίων του εντέρου μας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το έντερό μας αποκτά μια υγιή ρουτίνα στη λειτουργία του, μειώνονται οι φλεγμονές και ρυθμίζονται καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Που σημαίνει ότι...

...τα κάστανα είναι καλή τροφή για την πρόληψη του διαβήτη

Επειδή περιέχουν άφθονους υδατάνθρακες, χρειάζονται μέτρο και σίγουρα δεν είναι ιδανικά για ένα άτομο που ήδη πάσχει από διαβήτη. Οι φυτικές τους ίνες όμως τα κατατάσσουν στις τροφές που είναι καλές στο να διατηρούμε υγιή επίπεδα σακχάρου. Αρκεί να μην το παρακάνουμε, φυσικά. Το διατροφικό προφίλ του κάστανου είναι παράξενο, καθώς περιέχει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με άλλους καρπούς, αλλά περισσότερους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Αυτός είναι και ο λόγος που παραμένει εποχιακή τροφή που απολαμβάνουμε πού και πού και μάλλον δεν θα μπει σύντομα σε κάποιο mainstream πρόγραμμα διατροφής.

Τέλος, υπάρχουν ορισμένες πολύ αισιόδοξες μελέτες...

...που συσχετίζουν κάποια από τα αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε στο κάστανο με αντικαρκινικές ιδιότητες. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες, και προφανώς πρέπει να φτάσει και στο επίπεδο της ανθρώπινης μελέτης, αλλά τα μέχρι τώρα ευρήματα είναι αισιόδοξα. Σε κάθε περίπτωση, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το κάστανο βοηθούν στη διαχείριση των ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται στον οργανισμό και παίζουν ήδη σημαντικό ρόλο στην προφύλαξή του από μια μεγάλη σειρά παθήσεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου