Κάθε 1η Δεκεμβρίου, ο κόσμος θυμάται αυτούς που πέθαναν από νόσο σχετική με το AIDS.

Γνωστή ως Παγκόσμια ημέρα κατά  του AIDS η σημερινή ημέρα χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι υπάρχει συνεχιζόμενη πανδημία εδώ και 40 χρόνια, πριν την πανδημία Covid.

Tα εμβόλια κατά της Covid αναπτύχθηκαν και εγκρίθηκαν στις ΗΠΑ σε χρόνο ρεκόρ, αλλά αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την εργασία ερευνητών στον ιο HIV που διαρκεί δεκαετίες.

Ο Mitchell Warren, διευθυντής της AVAC, που μάχεται για την πρόληψη του HIV δήλωσε ότι σχεδόν όλοι όσοι εργάζονται στα εμβόλια για την Covid προέρχονται από τον κόσμο του HIV. Η Moderna εργαζόταν σε mRNA εμβόλιο κατά του HIV πριν γίνει γνωστή η ύπαρξη του ιού SARS-CoV-2.

Ένα εμβόλιο για τον HIV διαφεύγει των επιστημόνων για δεκαετίες.  Το παραδοσιακό σκεπτικό γύρω από τα εμβόλια είναι να μιμηθούν αυτά τη φυσική ανοσολογική απόκριση του οργανισμού σε έναν ιό.

Το πρόβλημα με τον ιό HIV είναι ότι η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να καταπολεμήσει τον ιό.

Αυτό σημαίνει ότι ένα εμβόλιο πρέπει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα με διαφορετικό τρόπο.

Επιστήμονες ελπίζουν ότι τεχνολογία  mRNA— η ίδια που χρησιμοποίησε η Moderna και η Pfizer-BioNTech για τα εμβόλια κατά της Covid, μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής.

Η κυβερνητική χρηματοδότηση είναι ζωτικής σημασίας συστατικό στην έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων.

Ο Dr. Jeffrey Harris, συνιδρυτής του HIV Vaccine Trials Network, δήλωσε ότι κάθε εμβόλιο που έχουμε σήμερα αναπτύχθηκε από ιδιωτική εταιρεία παρόλο που η έρευνα και ανάπτυξη μπορεί να ήταν κοινή επιχείρηση.

Πηγές:
CNBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ