Αν πάσχετε από αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, μάλλον και εσείς ακόμα μαθαίνετε πράγματα για την πάθηση. Δεν είναι ιδιαίτερα συχνή μορφή αρθρίτιδας, συνεπώς υπάρχει ακόμα πολλή παραπληροφόρηση γύρω από τα συμπτώματά της και τις επιπτώσεις της.

Ας καταρρίψουμε κάποιους μύθους.

Μύθος 1: Η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα είναι σπάνια

Σίγουρα δεν είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, αλλά συμβαίνει συχνότερα από ό,τι νομίζετε. Εικάζεται ότι "χτυπάει" περίπου το 1,5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Επίσης, ανήκει σε μια ομάδα παθήσεων που ονομάζονται σπονδυλοαρθροπάθειες, εκ των οποίων είναι η πιο συνηθισμένη.

Μύθος 2: Η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα "χτυπάει" κατά βάση άνδρες

Δεν είναι απόλυτο αυτό. Οι νεαροί άνδρες κινδυνεύουν όντως σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τις νεαρές γυναίκες, αλλά η πάθηση μπορεί να πλήξει και τα δύο φύλα. Οι περιπτώσεις των ανδρών τείνουν να είναι πιο έντονες, κάτι που οδηγεί σε λιγότερες διαγνώσεις στις γυναίκες.

Μύθος 3: Η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα διαγιγνώσκεται πάντα από πόνους στη μέση

Ο πόνος στη μέση είναι τόσο κοινό σύμπτωμα, που δύσκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για κάποια διάγνωση. Επειδή η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα μπορεί να "χτυπήσει" και άλλες περιοχές του σώματος, συνήθως η διάγνωση έρχεται λόγω κάποιου άλλου προβλήματος. Τα αρχικά στάδια, επίσης, μπορούν να φανούν και σε μια απλή ακτινογραφία.

Μύθος 4: Η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα επηρεάζει μόνο πλάτη και μέση

Επηρεάζεται κατά βάση η σπονδυλική στήλη, αλλά η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα μπορείο να "χτυπήσει" και σε άλλες αρθρώσεις, όπως στους ώμους, τα πλευρά, τους γοφούς και τα γόνατα. Η φλεγμονή που προκαλεί η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα επίσης μπορεί να πλήξει τα μάτια και το πεπτικό σύστημα.

Μύθος 5: Η ξεκούραση είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί ο πόνος

Η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα είναι διαφορετική από αυτή την άποψη: Ο πόνος της δεν αντιμετωπίζεται με ξεκούραση, αλλά με γυμναστική. Η ξεκούραση θα έχει μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα, κάνοντας τον πόνο να χειροτερεύει. Η φυσιοθεραπεία επίσης μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμη.

Μύθος 6: Η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα οδηγεί σε σπονδυλική στένωση

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο στα τελευταία στάδια της πάθησης, και για πολλούς ασθενείς είναι μια φάση που δεν θα έρθει ποτέ. Ειδικά αν ακολουθείτε το πλάνο που σάς όρισε ο γιατρός σας, με τις κατάλληλες ασκήσεις αλλά και φαρμακευτική αγωγή, οι πιθανότητες για σπονδυλική στένωση μειώνονται δραματικά. Ακόμα κι αν βλέπετε ότι η πάθησή σας προχωράει, υπάρχουν πιο καινούρια φάρμακα που έχουν βοηθήσει πολύ στην διαχείριση της εξέλιξης της πάθησης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα