Ποιος δεν ξέρει την ύψιστη σημασία που έχει το αίμα για τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Οτι δηλαδή διανέμει ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα, ανταλλάσσει οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα και μεταφέρει την «πολιτοφυλακή» των λευκών αιμοσφαιρίων και αντισωμάτων του ανοσοποιητικού μας συστήματος για να αποτρέψει τις λοιμώξεις.

Αλλά δεν είναι όλο το αίμα το ίδιο. Τα αντιγόνα στο αίμα κάποιου καθορίζουν την ταξινόμηση του τύπου αίματος: Υπάρχουν οκτώ κοινές ομάδες τύπων αίματος και με διαφορετικούς συνδυασμούς αντιγόνων και ταξινομήσεων, 36 ομάδες ανθρώπινου τύπου αίματος συνολικά.

Συνολική κατανομή των τύπων αίματος

Από τα 7,9 δισ. ανθρώπους που ζουν στον κόσμο, σε 195 χώρες και 7 ηπείρους, η πιο κοινή ομάδα αίματος είναι η O+, με πάνω από το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού να εμπίπτει σε αυτήν τη κατηγορία. Η πιο σπάνια, από την άλλη είναι η AB-, με μόνο το 0,40% του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει τη συγκεκριμένη ομάδα αίματος.

Δεδομένου ότι διαφορετικοί γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στον προσδιορισμό της ομάδας αίματος ενός ατόμου, κάθε χώρα και περιοχή λέει μια διαφορετική ιστορία για τους ανθρώπους της.

Ασία

Παρόλο που η O+ παραμένει η πιο κοινή ομάδα αίματος, συχνή είναι και η ομάδα αίματος Β. Σχεδόν το 20% του πληθυσμού της Κίνας έχει αυτόν τον τύπο αίματος, ενώ παρόμοια ισχύουν στην Ινδία, καθώς και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας.
Την ίδια στιγμή, σε ορισμένες χώρες της Δυτικής Ασίας, όπως η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, ο πληθυσμός με ομάδα αίματος Α+ υπερτερεί έναντι των άλλων.

Αμερική

Ο τύπος αίματος O είναι ο πιο κοινός παγκοσμίως, ενώ αυτόν έχει σχεδόν το 70% των Λατινοαμερικανών. Είναι επίσης η πιο κοινή ομάδα αίματος στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αφρική

Η O+ είναι μια ισχυρή ταξινόμηση ομάδας αίματος μεταξύ των αφρικανικών χωρών. Χώρες, ωστόσο, όπως η Γκάνα, η Λιβύη, το Κονγκό και η Αίγυπτος, έχουν περισσότερα άτομα με ομάδες αίματος Ο- από AB+.

Ευρώπη

Η ομάδα αίματος Α είναι κοινή στην Ευρώπη. Σχεδόν το 40% της Δανίας, της Νορβηγίας, της Αυστρίας και της Ουκρανίας έχουν αυτήν την ομάδα αίματος.

Ωκεανία

Οι τύποι O+ και A+ κυριαρχούν στην Ωκεανία, με μόνη διαφορά τα νησιά Φίτζι όπου πρωταγωνιστεί ο τύπος αίματος Β+.

Μέση Ανατολή

Περισσότερο από το 41% του πληθυσμού εμφανίζει την ομάδα αίματος Ο+, με τον Λίβανο να είναι η μόνη χώρα με ισχυρό πληθυσμό τύπου αίματος Ο και Α.

Καραϊβική

Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι στις χώρες της Καραϊβικής έχουν τον τύπο αίματος O+, αν και η Τζαμάικα έχει το Β+ ως την πιο κοινή ομάδα αίματος.

Ενότητα στη διαφορετικότητα

Παρόλο που η εθνικότητα και η γενετική διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στον προσδιορισμό της ομάδας αίματος ενός ατόμου, μπορούμε να δούμε πολλούς διαφορετικούς τύπους αίματος κατανεμημένους παγκοσμίως.

Το αίμα παρέχει μια ιδανική ευκαιρία για τη μελέτη της ανθρώπινης ποικιλίας χωρίς πολιτισμικές προκαταλήψεις. Μπορεί εύκολα να ταξινομηθεί για πολλά διαφορετικά γενετικά κληρονομικά συστήματα τυποποίησης αίματος.

Πηγές:
www.visualcapitalist.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο μικροσκόπιο του ECDC κρούσματα γρίπης πτηνών σε εργαζόμενους πτηνοτροφείου στην Αγγλία
Δότης μυελού των οστών χαρίζει ζωή σε λήπτη από τη Γερμανία
Οφθαλμικές σταγόνες επιβραδύνουν την εξέλιξη της μυωπίας σε παιδιά [μελέτη]