Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας κ.Θάνο Πλεύρη, τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολο Βαλτά και τον Πρόεδρο  του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ.Γεώργιο Πατούληεκφράζει τη βαθειά της ανησυχία  για την τροπολογία με την οποία δεν μπορούν πλέον οι ανασφάλιστοι και οι ευάλωτες ομάδες να συνταγογραφούν φάρμακαστους ιδιώτες ιατρούς.

Η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α αναφέρει στην επιστολή: « Το δικαίωμα στην υγεία, αποτελεί ηθική κοινωνική αρχή και κατέχει κυρίαρχο ρόλο για μια αξιοπρεπή ζωή.Με την τροποποίηση που εισηγηθήκατε, και εν μέσω πανδημίας, οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να επισκέπτονται «αποκλειστικώς Δημόσιες Δομές» για τη συνταγογράφηση, επιστρέφοντας σε μια προ εξαετίας διαδικασία, και σε μια πολύ δύσκολη περίοδο λοιμού,  που όλοι εμείς ως χρόνιοι ασθενείς, βιώνουμε σωρεία προβλημάτων».

Στην επιστολή της, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα επισημαίνει ότι η πρόσβαση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας, είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου και δεν υπόκειται σε διακρίσεις φυλής, θρησκείας, πολιτικής πεποίθησης, οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασης. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να νοσεί ή να πεθαίνει με μόνο κριτήριο το χαμηλό εισόδημα ή την αδυναμία ασφαλιστικής κάλυψης, λόγω αποκλεισμού από τις υπηρεσίες υγείας που του χρειάζονται. Τα ανασφάλιστα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, από το 2016 είχαν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν τα φάρμακα τους και σε ιδιώτες γιατρούς και να εκτελούν τις συνταγές τους στα ιδιωτικά φαρμακεία της κοινότητας.Είναι σε όλους γνωστό η δυσκολία της  πρόσβασης σε δημόσιες δομές, μιας και αρκετά τμήματα της δευτερο/τριτοβάθμιας περίθαλψης, έχουν μετατραπεί σε COVID κλινικές και αρκετά ΚΥ σε εμβολιαστικά κέντρα. Ο συγχρωτισμός των ανοσοκατασταλμένων ασθενών σε χώρους υψηλού ιικού φορτίου,τους καθιστά ευάλωτους στον ιό. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα,καλεί με αυτή την επιστολή  την κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον Υπουργό Υγείας να μην προχωρήσει στη νομοθέτηση και να αποσύρει το σχέδιο με την πρόταση νόμου, ενός ακόμα δυσβάσταχτου πρόσθετου, ποικίλου κόστους στις ήδη υπερφορτωμένες πλάτες των ανασφάλιστων πολιτών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις,  βάζοντας σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα και πιθανόν την ίδια τους τη ζωή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τροφές για καλή υγεία του εντέρου
Το ΕΣΥ σε αναζήτηση παθολόγων - Η κατάσταση σε 4 "κόκκινα" νοσοκομεία
Εγκαίνια της ανακαινισμένης Ψυχιατρικής Κλινικής του "Αγία Όλγα"