Στους τρεις μήνες θα χορηγείται η αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της CoViD-19, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αναφερόμενος στη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, είπε πως ανασκόπησε όλα διεθνή και εγχώρια δεδομένα και κατέληξε στα εξής:

  • Η τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα 18 ετών και άνω, θα χορηγείται σε 3 μήνες.
  • Σε όσους είχε προηγηθεί νόσηση, ο εμβολιασμός θα γίνεται 3 μήνες μετά τη διάγνωση.
  • Για όσους έχουν λάβει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα εξακολουθήσει να χορηγείται έπειτα από δύο μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ξεκινήσει από απόψε και θα ολοκληρωθεί έως αύριο το πρωί. Οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια.

Στόχος είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου να βρίσκουν ραντεβού έως τα μέσα Ιανουαρίου. Επανέλαβε πως προτεραιότητα θα δίνεται στα ραντεβού πρώτης δόσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης θα λήγουν στους επτά μήνες.

Επιτροπή Εμβολιασμών

Ολόκληρη η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχει ως εξής:

"Με την ανάδυση της παραλλαγής 'Όμικρον' και την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα και επανεξέτασε εκτάκτως τις συστάσεις αναμνηστικού εμβολιασμού για την Covid – 19 καταλήγοντας στα εξής:

Χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες 18 και άνω, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο δόσεις. Σε περίπτωση προηγηθείσας νόσου Covid-19 ο εμβολιασμός συστήνεται 3 μήνες μετά τη διάγνωσή της.

Η διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή «Όμικρον» σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα καθιστούν απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου Covid-19 μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεχίσει να αξιολογεί τα νέα δεδομένα και να επικαιροποιεί τις συστάσεις, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία του πληθυσμού".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς