Τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής Δέλτα, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο PLOS Pathogens.

Το στέλεχος Δέλτα, έχει 7 γενετικές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα, οι οποίες είναι αρκετές ώστε να μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων των AstraZeneca και Pfizer-BioNTech έως 5 φορές σε σύγκριση με άλλα στελέχη του ιού, έδειξαν τα στοιχεία.

Συγκριτικά, η νέα παραλλαγή Omicron έχει 32 γενετικές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα.

Η Καθηγήτρια Emma Thomson, δήλωσε ότι υπάρχει ανησυχία ότι η Omicron θα είναι ακόμα λιγότερο ευάλωτη στα εμβόλια σε σχέση με τη Δέλτα με βάση το γενετικό σινιάλο.

Ωστόσο, η Καθηγήτρια Thomson, του University of Glasgow, δήλωσε ότι τα ίδια πειράματα σε αυτή την έρευνα πρέπει να επαναληφθούν για την Omicron, ώστε να επιβεβαιωθούν τα αρχικά γενετικά ευρήματα.

Tα υπάρχοντα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην προστασία από σοβαρή νόσο, μειώνοντας τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου στους πλήρως εμβολιασμένους, έδειξαν έρευνες.

Ωστόσο, η εμφάνιση νέων παραλλαγών μπορεί ενδεχομένως να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους σύμφωνα με ειδικούς.

Η παραλλαγή Δέλτα έχει ήδη προκαλέσει ελαφρά μείωση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις ΗΠΑ  με βάση στοιχεία του Centers for Disease Control and Prevention.

Όπως εξήγησε η Καθηγήτρια, αυτό συμβαίνει επειδή γενετικές μεταλλάξεις πίσω από αυτές τις παραλλαγές αλλάζουν το σχήμα της πρωτεΐνης ακίδας της COVID-19, που περιορίζει την ικανότητα των αντισωμάτων, ή πρωτεϊνών που δημιουργεί το ανοσοποιητικό να καταπολεμήσουν ιούς, να τους αναγνωρίζουν.

Τα εμβόλια έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύουν την παραγωγή αντισωμάτων έναντι του ιού, αλλά αν τα αντισώματα δεν μπορούν να αναγνωρίσουν νέες παραλλαγές θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

Για αυτή την έρευνα, επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα ορού που συλλέχτηκαν από υγιείς ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί είτε με το εμβόλιο της  Pfizer-BioNTech είτε με της AstraZeneca.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, 156 είχαν λάβει 2 δόσεις ενός εμβολίου και 50 μια δόση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα 3 διαφορετικών παραλλαγών COVID-19: Αλφα, Βήτα και Δέλτα.

Εξέθεσαν τις 3 παραλλαγές σε δείγματα αίματος που συλλέχτηκαν από εμβολιασμένους, για να διαπιστώσουν πώς ανταποκρινόταν ο ιός στα αντισώματα στο αίμα.

Και τα 2 εμβόλια προστάτευαν από τις 3 παραλλαγές COVID-19, αλλά ήταν λιγότερο αποτελεσματικά με τη Βήτα και τη Δέλτα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η παραλλαγή Δέλτα μείωσε την ανοσιακή απόκριση στο εμβόλιο Pfizer-BioNTech  κατά τέσσερις φορές, έδειξαν τα στοιχεία.

Σε όσους εμβολιάστηκαν με AstraZeneca, υπήρξε πενταπλάσια μείωση της ανοσιακής απόκρισης έναντι της παραλλαγής Δέλτα.

Η Thomson δήλωσε, ότι το κύριο εύρημα είναι ότι η Δέλτα είναι λιγότερο ευάλωτη στα αντισώματα εμβολιασμένων, αν και γνωρίζουμε από άλλες έρευνες ότι τα εμβόλια δουλεύουν, παρόλα αυτά, όσον αφορά την πρόληψη σοβαρής νόσησης και θανάτου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα