Επιστήμονες στη Νότια Αφρική βλέπουν με ανακούφιση τα πρώτα στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας, που υπονοούν ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να οδηγεί σε λιγότερο σοβαρή νόσηση έναντι προηγούμενων κυμάτων, αλλά προειδοποιούν ότι η υψηλή μεταδοτικότητα μπορεί να οδηγήσει σε πίεση στο σύστημα υγείας.

Τα πρώτα στοιχεία από συγκρότημα νοσοκομείων στην πρωτεύουσα της χώρας, Πρετόρια, που είναι στο επίκεντρο του κύματος της πανδημίας, έδειξαν ότι στις 2 Δεκεμβρίου μόλις 9 από τους 42 ασθενείς με Covid-19, στο σύνολό τους ανεμβολίαστοι, χρειάζονταν οξυγόνο. Οι υπόλοιποι έχουν βρεθεί θετικοί, αλλά είναι ασυμπτωματικοί ή νοσηλεύονται για άλλες ασθένειες.

Τα στοιχεία, γράφουν οι Financial Times, θα δώσουν αισιοδοξία στους υγειονομικούς σε όλο τον πλανήτη, αλλά ειδικοί προειδοποιούν ότι κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων, που σχετίζονται με τη διαφαινόμενη ικανότητα του ιού να ξεφεύγει της ανοσίας από προηγούμενη ασθένεια ή εμβολιασμό, θα μπορούσαν να πιέσουν τα συστήματα Yγείας στον ίδιο βαθμό με προηγούμενα κύματα.

 

Η εικόνα στην Πρετόρια είναι ανάλογη με αυτή του συνόλου της συγκεκριμένης επαρχίας. Το 8% των ασθενών με Covid-19 έχει χρειαστεί μονάδα εντατικής θεραπείας, έναντι 23% στη διάρκεια του κύματος που προκάλεσε η Δέλτα. Μόλις το 2% είναι σε διασωλήνωση, έναντι 11%.

"Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος", δήλωσε ο Shabit Madhi, καθηγητής Βιολογίας, που προβλέπει ότι θα υπάρξει "μεγάλος αριθμός" επαναμολύνσεων αλλά μικρότερο ποσοστό περιπτώσεων θα καταλήξει να χρειαστεί νοσηλεία.

Υπάρχουν βέβαια και λιγότερο αισιόδοξοι. "Αν μεταδίδεται πιο αποτελεσματικά και έχεις περισσότερες μολύνσεις σε λιγότερο χρόνο, αυτό είναι 'κακό νέο' για τα νοσοκομεία και τα συστήματα Υγείας", προειδοποιούν.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας