Ερευνητές του Colorado State University, διαπίστωσαν ότι οι άντρες μεταδίδουν σωματίδια κορωνοιού πιο συχνά από τις γυναίκες ή τα παιδιά.

Η έρευνα σχεδιάστηκε, αρχικά ως προσπάθεια να διαπιστωθεί τι κάνουν όσοι ασχολούνται με το θέατρο για να διασφαλίσουν ασφαλή επιστροφή στη σκηνή μετά την πανδημία.

Περισσότεροι από 75 άνθρωποι συμμετείχαν στην έρευνα και είχαν διάφορες ηλικίες. Ζητήθηκε από ορισμένους να τραγουδούν επανειλημμένως, τραγούδια όπως το "Happy Birthday"  ενώ άλλοι έπαιζαν μουσικά όργανα και μετρήθηκαν τα σωματίδια του κορωνοιού στον αέρα.

Το τραγούδι εκλύει περισσότερα σωματίδια από την ομιλία και οι ενήλικες τείνουν να εκλύουν περισσότερα σωματίδια από τα παιδιά, δήλωσε ο ερευνητής Volckens. Η αιτία είναι ότι έχουν μεγαλύτερους πνεύμονες.

Ο Volckens δήλωσε ότι ο ιος επίσης μεταδίδεται πιο εύκολα μεταξύ όσων μιλούν με δυνατότερη ένταση.

Η ένταση της φωνής είναι δείκτης του πόση ενέργεια βάζει κάποιος στο λάρυγγα. Αυτή η ενέργεια μεταφράζεται στο να βγαίνουν από το σώμα του περισσότερα σωματίδια Αυτά φέρουν τον κορωνοιό και μολύνουν άλλους ανθρώπους.

Ένα συμπέρασμα από την έρευνα, είναι η σημασία του σωστού εξαερισμού σε κλειστούς χώρους θεαμάτων και η χρήση μάσκας και πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Πηγές:
CBS news

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα