Πάντα υπάρχει περιθώριο για να κάνουμε θετικές αλλαγές στη ζωή μας. Ποτέ δεν είναι αργά για να υιοθετήσουμε πιο υγιεινές συνήθειες και να φροντίσουμε περισσότερο τον εαυτό μας. Το πρόβλημα είναι ότι η καλή επιλογή είναι το πρώτο βήμα και είναι ένα βήμα που πολλές φορές θα κάνουμε με περίσσιο ενθουσιασμό. Το δεύτερο βήμα, όμως, είναι πιο δύσκολο: Να διατηρήσουμε αυτή τη νέα καλή επιλογή, ώστε να γίνει συνήθεια.

Οι πυλώνες του κτιρίου που είναι η υγεία μας είναι στην ουσία έξι: σωστή διατροφή, τακτική άσκηση, διαχείριση του στρες, καλός ύπνος, περιορισμός βλαβερών ουσιών όπως το αλκοόλ και το τσιγάρο, και υγιείς κοινωνικές σχέσεις.

Οι έρευνες που στηρίζουν ότι αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής βοηθούν τον οργανισμό μας με κάθε πιθανό τρόπο, είναι αναρίθμητες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν αναφέρουν πώς θα μπορέσουμε αυτές τις αλλαγές να μην τις παρατήσουμε με την πρώτη ένδειξη δυσκολίας ή τεμπελιάς. Ας κάνουμε μια προσπάθεια να το αναλύσουμε.

Αρχικά, ποιο είναι το κίνητρό μας;

Ναι, προφανώς όλοι μας θέλουμε στη θεωρία να είμαστε όσο πιο υγιείς γίνεται, αλλά χρειαζόμαστε κίνητρα πιο χειροπιαστά. Συνεπώς, είναι καλύτερο να θέτουμε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους, ώστε να χτίζουμε σιγά-σιγά μια καινούρια ρουτίνα χωρίς να εισάγουμε δραματικές αλλαγές που θα χρειαστούν ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να τις συνηθίσουμε. Για παράδειγμα, αν θέλετε να χάσετε κιλά, σπάστε τον τελικό σας στόχο σε μικρότερα, πιο εύκολα "σκαλοπάτια". Αν θέλετε να γυμνάζεστε περισσότερο, αυξήστε με χαλαρούς ρυθμούς τον χρόνο και την ένταση των ασκήσεων.

Μερικές φορές δεν δίνουμε στον εαυτό μας άλλη επιλογή

Το να προσπαθούμε να διατηρούμε ένα πολύ σφιχτό πρόγραμμα για λίγο καιρό, με απώτερο στόχο να φτιάξουμε το πρόγραμμα του ύπνου μας, ή να καταφέρουμε να εντάξουμε στην καθημερινή μας ζωή τη γυμναστική, είναι καλή ιδέα. Από την άποψη της διατροφής, ένας τρόπος να περιορίσουμε τα ανθυγιεινά σνακ είναι να μην έχουμε πλέον στο σπίτι μας, και να τα αντικαταστήσουμε με φρέσκα φρούτα, σε κοινή θέα για να είναι μόνιμα διαθέσιμα.

Δεν αφήνουμε τα συναισθήματά μας να μας επηρεάζουν

Πολλές ανθυγιεινές συμπεριφορές, από την υπερφαγία μέχρι την κατάχρηση ουσιών, οφείλονται στο ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα αρνητικά μας συναισθήματα ή το στρες μας. Το να βρίσκουμε τρόπους να εκφράζουμε και να καταλαβαίνουμε τα συναισθήματά μας είναι απαραίτητο για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο μιας κακής συνήθειας, όπως το κάπνισμα, αλλά και το να ξενυχτάμε κάθε βράδυ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα