Μπορεί η ώρα της ημέρας που εμβολιάζεται κάποιος κατά της COVID-19 να επηρεάσει το πόσα αντισώματα παράγει;

Νέα έρευνα, υποδεικνύει ότι μπορεί.

Ερευνητές ανακάλυψαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων σε υγειονομικούς που εμβολιάστηκαν το απόγευμα και υποδεικνύουν ότι η απόκριση στο εμβόλιο μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζεται από τον κιρκαδιανό ρυθμό.

Η Dr. Elizabeth Klerman του Massachusetts General Hospital, δήλωσε ότι η έρευνα παρατήρησης, υποδεικνύει ότι η ώρα της ημέρας επηρεάζει την ανοσιακή απόκριση στον εμβολιασμό για τον ιό SARS-CoV-2.

Η Klerman τόνισε ότι το να εμβολιαστεί κάποιος, άσχετα από την ώρα της ημέρας, είναι το πιο σημαντικό βήμα στην πρόληψη της λοίμωξης από COVID-19.

Η ομάδα της αξιολόγησε τα επίπεδα αντισωμάτων σε 2.800 υγειονομικούς στη Βρετανία, των οποίων τα δείγματα αίματος συλλέχτηκαν την ώρα του εμβολιασμού.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μοντέλο για να εξετάσουν την επίδραση στο επίπεδο αντισωμάτων με βάση την ώρα του εμβολιασμού, τον τύπο (Pfizer ή AstraZeneca), την ηλικία, το φύλο και τον αριθμό των ημερών μετά το εμβόλιο.

Ανακάλυψαν ότι οι αποκρίσεις αντισωμάτων ήταν υψηλότερες γενικά για όσους εμβολιάστηκαν αργότερα μέσα στην ημέρα. Άλλες ομάδες που είχαν υψηλότερες αποκρίσεις αντισωμάτων ήταν όσες εμβολιάστηκαν με  Pfizer, γυναίκες και νεότερης ηλικίας άνθρωποι.

Περιορισμοί της έρευνας, ήταν η έλλειψη στοιχείων για το ιατρικό ιστορικό των συμμετεχόντων, τις συνήθειες ύπνου και εργασίας με βάρδιες, που επίσης μπορούν να επηρεάσουν την απόκριση στο εμβόλιο.

Η ερευνήτρια σημείωσε ότι πρέπει να αναπαραχθούν τα ευρήματα και να κατανοηθεί καλύτερα η φυσιολογία του SARS-CoV-2 και η απόκριση του οργανισμού στα εμβόλια πριν μπορέσει να συσταθεί, άνθρωποι που χρειάζονται επιπλέον ενίσχυση από το εμβόλιο, όπως ηλικιωμένοι ή ανοσοκατεσταλμένοι, να προγραμματίσουν το εμβόλιό τους για το απόγευμα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Biological Rhythms.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας