Αργή μείωση κρουσμάτων καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, με υποχώρηση κατά 14% την περασμένη εβδομάδα.

Αύξηση ιικού καταγράφεται στη Λακωνία, στο Λασίθι και στη Λευκάδα. Σε περιοχές, όπως οι Σποράδες, η Λήμνος, η Ευρυτανία, η Δράμα και η Καβάλα εμφανίζουν υψηλή διάμεση ηλικία κρουσμάτων, στοιχείο που δημιουργεί φόβο για αυξημένο αριθμό νοσηλειών το επόμενο διάστημα.

Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας.

Η καθηγήτρια κάλεσε τους πολίτες να κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου, επισημαίνοντας πως καταγράφονται πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στους νέους. Επικαλούμενη την εμπειρία από άλλες χώρες, τόνισε πως δεν έχουν καταγραφεί ανεπιθύμητες ενέργειες στον παιδικό πληθυσμό.

Πρότεινε να γίνεται self test, πριν από την επίσκεψη σε συγγενικά πρόσωπα κατά τη διάρκεια των εορτών. Σημείωσε, παράλληλα, πως πρέπει να τηρούνται και τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η επιλογή των προσώπων που θα συναντήσουμε.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε πως ο αριθμός των κρουσμάτων υποχώρησε για τρίτη εβδομάδα, ενώ μικρή ήταν η μείωση στον αριθμό των θανάτων. Υποχώρηση κατά 16% σημείωσαν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα έδωσε σήμερα μία νέα εκδοχή των μέτρων που θα ισχύσουν για όσους εισέρχονται στη χώρα από την Κυριακή. Όπως είπε το μέτρο αφορά όλους τους εισερχόμενους άνω των 5 ετών, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και προβλέπει με τεστ pcr 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

Μελέτη Τσιόδρα

Για τη μελέτη - σοκ των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, είπε πως για να χαρακτηριστεί η θνητότητα, πρέπει να εκτιμηθεί η κατάσταση του ασθενούς, οι συννοσηρότητες και η ηλικία του ασθενούς. Σημείωσε πως ο μέσος χρόνος αναμονής για εισαγωγή διασωληνωμένων σε ΜΕΘ είναι μία μέρα.

Εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο το σύστημα ξεπερνάει τα όριά του, όταν οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ξεπερνούν τους 400. "Είναι πολύ λίγα τα στοιχεία για να απαντήσουμε με ασφάλεια", σχολίασε. 

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως δεν έχει ληφθεί το ποσοστό των ασθενών που είχαν εμβολιαστεί το επίμαχο διάστημα, λέγοντας πως υπήρξαν αποκλίσεις στην εμβολιαστική κάλυψη από περιοχή σε περιοχή. 

Όμικρον

Για την παραλλαγή Όμικρον, ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, αλλά τα πρώιμα στοιχεία δείχνουν ότι προκαλεί ήπια νόσο.

Η πρόβλεψη είναι πως θα αυξηθούν ραγδαία οι νέες διαγνώσεις, οι οποίες θα σταθεροποιηθούν σε υψηλά επίπεδα. Το πού θα υπάρξει σταθεροποίηση, θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα εμβολιασμού και των νοσηλειών από τους εμβολιασμούς στους άνω των 60 ετών.

Για το ενδεχόμενο μίξης στελεχών Δέλτα και Όμικρον, είπε πως η πιθανότητα να συμβεί στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά μικρή και πως αυτό δεν σημαίνει ότι θα προκαλέσει κάποιο πρόβλημα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη