Με σημαντική υστέρηση έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου φαίνεται να προχωρά ο αντιγριπικός εμβολιασμός στη χώρα, γεγονός που ανησυχεί και το επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και τους επιστήμονες, καθώς μία τέτοια εξέλιξη αφήνει ανοχύρωτο τον οργανισμό έναντι του ιού της εποχικής γρίπης.   

Κατά πληροφορίες, μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου είχαν εμβολιαστεί περί τα 2.650.000 άτομα, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν 3.160.000 άτομα.

Αναλυτικότερα, πέρσι τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν 2.330.000 εμβολιασμοί και τον Νοέμβριο 830.000 εμβολιασμοί. Φέτος τον Οκτώβριο, εκτελέστηκαν 1.300.000 συνταγές και τον Νοέμβριο 1.350.000 εμβόλια.

Άρα, μιλάμε για μία υστέρηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα για την εποχική γρίπη κατά 500.000 εμβόλια ή 16%.

Παράγοντες της αγοράς μας ανέφεραν ότι αυτή η μείωση έναντι του 2020 διατηρήθηκε και τον Δεκέμβριο αν και περιορίστηκε σε χαμηλότερα επίπεδα. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι πού αποδίδεται αυτή η μείωση; 

Στο φόβο των περισσοτέρων που δεν θέλουν να ταυτιστεί χρονικά ο εμβολιασμός για την γρίπη και ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό. Παράγοντες υποστηρίζουν ότι ποσοστιαία η μεγαλύτερη μείωση στον αντιγριπικό εμβολιασμό εντοπίζεται στα άτομα τρίτης ηλικίας που είναι άνω των 60 ετών, τα οποία μεταξύ άλλων από Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου θεωρούνται ανεμβολίαστα αν δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και έχουν κλείσει επτάμηνο από την δεύτερη δόση. 

Όμως, αναφέρουν οι πηγές μας, ο Κορωνοϊός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που απειλεί την υγεία. Πρέπει λοιπόν όλοι οι αρμόδιοι να υπενθυμίσουν των σωτήριο ρόλο του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Ανησυχία 

To εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με εκείνο του κορωνοϊού έχει επισημάνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αλλά και το CDC, καθώς και άλλοι επιστημονικοί φορείς.

Στις  Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2021 - 2022 - Αντιγριπικός Εμβολιασμός, που έχει εκδοθεί από το υπουργείο Υγείας, αναφέρεται μεταξύ άλλων : 

Συγχορήγηση με εμβόλιο κατά του κορωνοϊού:

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού - αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία - όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Χρονικοί περιορισμοί χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου σε σχέση με τη λοίμωξη COVID-19

  • Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους.
  • Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.
  • Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα