Σε δυσθεώρητα ύψη φτάνει ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού, ο οποίος θα ξεπεράσει σήμερα τις 15.000.

Την αποκάλυψη έκανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως θα ξεπεράσουμε σήμερα τα 15.000 κρούσματα, αριθμός που αποτελεί νέα αρνητική επίδοση.

Σύμφωνα με τον υπουργό τα μέτρα που έχουν λγφθεί είναι επαρκή. Άφησε, όμως, ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας στην πρώτη δόση του εμβολίου και της έμμεσης υποχρεωτικότητας της τρίτης δόσης.

Είπε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα. "Θέλουμε να δούμε και τα σημερινά και τα αυριανά κρούσματα", είπε χαρακτηριστικά, ενώ η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει εκ νέου, αύριο.

Υπογράμμισε πως η μεγάλη στόχευση είναι ο πληθυσμός άνω των 60 ετών, ο οποίος κινδυνεύει περισσότερο από τον ιό. "Όποιος έχει σύμπτωμα, ό,τι και να βγάζει το τεστ, να συμπεριφέρεται σαν να έχει κορωνοϊό, ώστε να μην εκθέσει τους μεγαλύτερους ανθρώπους σε κίνδυνο".

Για το εάν το self test "πιάνει" την παραλλαγή Όμικρον, είπε πως μπορεί να ανιχνευτεί ο ιός, αλλά το ότι δεν γίνεται το τεστ από ειδικό ενέχει μία μικρή πιθανότητα μικρότερης αξιοπιστίας.

"Το 30% των κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας είναι από self test", είπε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας τις συγκεκριμένες εξετάσεις ως πολύ σημαντικές.

Για το εάν οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ είναι άτομα με παραλλαγή Όμικρον ή Δέλτα, σχολίασε πως δεν έχει ακόμη χρειαστεί ούτε απλή νοσηλεία σε διαπιστωμένα κρούσματα με Όμικρον. Σημείωσε, ωστόσο, πως οι νοσηλείες έρχονται μετά την αύξηση των διαγνώσεων.

"Το σύστημα πιέζεται σήμερα από ασθενείς που έχουν την παραλλαγή Δέλτα", τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας