Σε συνέχεια της έκδοσης του νέου εργασιακού νόμου 4808/2021 και ειδικότερα της υπ’αριθμ. 79 παρ.1 εξουσιοδοτικής διάταξης αυτού, εκδόθηκε η υπ’αριθμ. 98490/2021 υπουργική απόφαση, με την οποία καθορίζονται τα ελάχιστα κόστη της παραγράφου 4 του άρθρου 67 του ως άνω νόμου, ιδίως με βάση τη συχνότητα και διάρκεια της τηλεργασίας, την παροχή ή όχι εξοπλισμού από τον εργοδότη, την απευθείας κάλυψη εξόδων από τον εργοδότη ή όχι και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Ειδικότερα, το ελάχιστο ποσό που οφείλουν να καταβάλλουν μηνιαίως οι εργοδότες στους τηλεργαζόμενους είναι 28 ευρώ, το οποίο αναλύεται ως εξής:

Α. Ως ελάχιστο μηνιαίο κόστος χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας ορίζεται το ποσό των δεκατριών (13) ευρώ.

Β. Ως ελάχιστο κόστος επικοινωνιών ορίζεται το ποσό των δέκα (10) ευρώ, το οποίο δεν καταβάλλεται σε περίπτωση που ο εργοδότης καλύπτει το σχετικό κόστος απευθείας, μέσω χωριστής σύμβασης με τον πάροχο διαδικτύου - κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Γ. Ως ελάχιστο κόστος συντήρησης του εξοπλισμού ορίζεται το ποσό των πέντε (5) ευρώ, το οποίο δεν καταβάλλεται, σε περίπτωση που η τηλεργασία παρέχεται με εξοπλισμό που παρέχει ο εργοδότης.

Υπολογισμός αποζημίωσης

Αν και εφόσον η τηλεργασία παρασχεθεί για λιγότερες από είκοσι δύο (22) ημέρες ανά μήνα, λόγω παροχής της εργασίας στο χώρο του εργοδότη, άδειας, απεργίας κ.λπ., καταβάλλεται το ένα εικοστό δεύτερο (1/22) των δαπανών, που ισχύουν κατά περίπτωση, ανά ημέρα εργασίας.

Τα ως άνω ποσά συνιστούν αποζημίωση του εργοδότη υπέρ του εργαζομένου και δεν επιτρέπεται να καταβάλλονται αντί αμοιβής του εργαζομένου, καθώς αποτελούν εκπιπτέα δαπάνη για την εργοδοτική επιχείρηση, η οποία δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο ή τέλος ούτε οφείλονται επί αυτών ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη ή εργαζομένου.

Η καταβολή της πραγματοποιείται στο λογαριασμό μισθοδοσίας του εργαζομένου, με χωριστή κατάθεση σε σχέση με τις μηνιαίες αποδοχές, και αιτιολογία: «καταβολή δαπανών τηλεργασίας».

Τέλος, οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια σχετικά με την αποζημίωση ρυθμίζεται μεταξύ των μερών στη σύμβαση εργασίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας