Ερευνητές του University of Colorado Anschutz Medical Campus ανακάλυψαν ότι το να έχει κάποιος ένα είδος αυτοάνοσης νόσου μπορεί να οδηγήσει σε άλλο.

Ανακάλυψαν ότι ποντικοί με ρευματοειδή αρθρίτιδα, στη συνέχεια εμφάνισαν τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη παρόμοιους με αυτούς της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας.

Ο  Nirmal Banda, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι μια αυτοάνοση νόσος όπως η φλεγμονώδης αρθρίτιδα μπορεί ενδεχομένως επίσης να οδηγήσει σε δεύτερη αυτοάνοση νόσο, όπως η αξονική σπονδυλαρθρίτιδα.

Αυτή η ενδιαφέρουσα σχέση μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται στην προσκόλληση των αντισωμάτων αντικολλαγόνου στη σπονδυλική στήλη ή σε κάποια αλλαγή του ανοσοποιητικού συστήματος που χρειάζεται περαιτέρω  διερεύνηση.

Tα ίδια αντισώματα αντικολλαγόνου είναι επίσης παρόντα σε ανθρώπους με αρθρίτιδα. Επιτίθενται στους χόνδρους, με αποτέλεσμα φλεγμονή και πόνο.

Ο Banda παρατήρησε ότι κάθε ποντικός στον οποίο εγχύθηκε CAIA εμφάνισε αρθρίτιδα και στη συνέχεια κάμψη της σπονδυλικής στήλης συμβατή με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα.

Η σύνδεση δεν έχει γίνει σε καμία άλλη έρευνα που έχει δει. Πιστεύει ότι η ομάδα του είναι η πρώτη που κάνει το συσχετισμό.

Ωστόσο πώς μια αυτοάνοση νόσος θα μπορούσε να προκαλεί άλλη παραμένει μυστήριο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Immune Network.

Πηγές:
Immune Network.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’