Σπιράλ καταλήγει στην ουροδόχο κύστη γυναίκας

Το αίμα στα ούρα μιας γυναίκας είχε ασυνήθιστη αιτία- ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ) που έβαλε μια δεκαετία νωρίτερα, το οποίο ‘’διαβρώθηκε’’ στη μήτρα της και στην κύστη.

Η γυναίκα έβαλε το IUD σε ηλικία 37 ετών μετά τη γέννηση 2 παιδιών. Με τον καιρό οδήγησε σε συμπτώματα από την κύστη  σε ηλικία 47 ετών. Το περιστατικό περιγράφηκε στο περιοδικό Case Reports in Women's Health.

Οι γιατροί βρήκαν πέτρα στην κύστη μεγέθους, 1,2 εκ, τη συνέτριψαν και αφαίρεσαν το σπιράλ.

Γάτα μόλυνε με δαμαλίτιδα γυναίκα

Γυναίκα στη Βρετανία εμφάνισε σοβαρή λοίμωξη στο μάτι λόγω δαμαλίτιδας, ξαδέρφης της ευλογιάς, που κόλλησε από τη γάτα της.

Η 28χρονη είχε τόσο σοβαρή λοίμωξη στο μάτι που οι γιατροί φοβήθηκαν πως θα χάσει την όρασή της. Αν και έλαβε αντιβιοτικά δεν είχαν αποτέλεσμα, αναφέρει η έκθεση για το περιστατικό στο περιοδικό The New England Journal of Medicine.

Δυο εβδομάδες νωρίτερα η γάτα της εμφάνισε ασυνήθιστα τραύματα στις πατούσες και το κεφάλι της.

Τα δείγματα ήταν θετικά για δαμαλίτιδα, σπάνια νόσο που μπορεί να προσβάλλει πολλά είδη ζώων όπως αγελάδες, γάτες αλλά και ανθρώπους. Συνδέεται στενά με τον ιό vaccinia που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο για ευλογιά. Μετάδοση δαμαλίτιδας από γάτες σε ανθρώπους είναι εξαιρετικά σπάνια και έχουν αναφερθεί λίγα περιστατικά.

Η γυναίκα υποβλήθηκε σε αγωγή με το αντιικό φάρμακο tecovirimat, που οι γιατροί απέκτησαν από το U.S. Strategic National Stockpile. Το φάρμακο είχε αποτέλεσμα και η λοίμωξη υποχώρησε.

Chopsticks στα ιγμόρεια

Γυναίκα στην Ταιβάν είχε κομμάτια από chopstick ενσωματωμένα στα ιγμόρεια της για μια εβδομάδα χωρίς να το ξέρει μετά από βίαιο καυγά με την αδερφή της.

Η 20χρονη γυναίκα πήγε στο νοσοκομείο μετά από επίθεση της αδελφής της με πλαστικά-ξύλινα chopsticks ενώ γευμάτιζαν, αναφέρει έκθεση στο περιοδικό The Journal of Emergency Medicine. Οι γιατροί είδαν ότι είχε 2 μικρές αμυχές κάτω από το μάτι και στη μύτη της αλλά ακτινογραφία δεν έδειξε κάτι ασυνήθιστο.

Ωστόσο μια εβδομάδα αργότερα η γυναίκα άρχισε να υποπτεύεται ότι το τραύμα ήταν πιο σοβαρό. Όταν κοίταξε στον καθρέφτη νόμιζε ότι έβλεπε ένα γκρι αντικείμενο στη μύτη της. Πράγματι η δεύτερη εξέταση αποκάλυψε κομμάτια που διαπερνούσαν το διάφραγμα. Αξονική έδειξε 2 κομμάτια από chopstick στα ιγμόρεια με το ένα να έχει ενσωματωθεί πιο βαθιά.

Η γυναίκα χρειάστηκε εγχείρηση για την αφαίρεση των κομματιών που είχαν μήκος 3.5 cm και 5 cm και δεν εμφάνισε επιπλοκές.

Κίτρινη γλώσσα

Η κίτρινη γλώσσα συνήθης δεν είναι αιτία ανησυχίας. Διάφορα συνηθισμένα πράγμα μπορούν να της δώσουν το χρώμα της μουστάρδας-από ξηροστομία έως στοματική υγιεινή, Για ένα αγόρι 12 ετών όμως στον Καναδά η κίτρινη γλώσσα ήταν σημάδι σοβαρής και σπάνιας διαταραχής

Το αγόρι πήγε στο νοσοκομείο με πονόλαιμο, σκούρα ούρα, πόνο στην κοιλιά και ωχρό δέρμα, αναφέρει η έκθεση στο περιοδικό The New England Journal of Medicine. Είχε επίσης ζωηρό κίτρινο χρώμα στη γλώσσα. Οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι τα αγόρι είχε ίκτερο.

Ίκτερος συμβαίνει όταν η χολερυθρίνη συσσωρευτεί στον οργανισμό. Όμως τι προκάλεσε τον ίκτερο στο αγόρι;

Μετά από εξετάσεις οι γιατροί αποφάνθηκαν οτι το αγόρι είχε ψυχροσυγκολλητίνη  -σπάνια αυτοάνοση νόσο στην οποία το ανοσοποιητικό επιτίθεται και καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Το αγόρι βρέθηκε να έχει μόλυνση με τον ιο Epstein–Barr και οι γιατροί υποπτεύονταν ότι η λοίμωξη προκάλεσε την ψυχροσυγκολλητίνη.

Tο αγόρι χρειάστηκε μετάγγιση και έλαβε αγωγή με στεροειδή για τη μείωση της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού. Μετά το εξιτήριο, ανάρρωσε καλά και το χρώμα της γλώσσας του επέστρεψε σταδιακά στο φυσιολογικό, καθώς τα επίπεδα χολερυθρίνης  στο σώμα του υποχώρησαν.

Ενυδρείο σε σπίτι ''φιλοξενούσε'' σπάνια τροπική νόσο

Ακόμα και τα κατοικίδια ψάρια μπορούν να προκαλέσουν νόσους. Μια γυναίκα στο Maryland κόλλησε σπάνια βακτηριακή νόσο από το ενυδρείο που είχε στο σπίτι της.

Η νόσος μελιοείδωση, συνήθως συναντάται μόνο σε τροπικές περιοχές εκτός ΗΠΑ. Η περίπτωση της γυναίκας που συνέβη το 2019 και περιγράφηκε σε έκθεση φέτος στο Emerging Infectious Diseases, είναι ασυνήθιστη επειδή η γυναίκα δεν είχε ποτέ ταξιδέψει εκτός ΗΠΑ. Η περίπτωσή της είναι η πρώτη παγκοσμίως που συνδέεται με ενυδρείο σε σπίτι.

Η 56χρονη νοσηλεύτηκε με πυρετό, βήχα και πόνο στο θώρακα και οι εξετάσεις έδειξαν πνευμονία. Αρκετές ημέρες αργότερα νέες εξετάσεις έδειξαν ότι είχε μολυνθεί με το βακτήριο - Burkholderia pseudomallei, που προκαλεί .μελιοείδωση. Χρειάστηκε αντιβίωση για 12 εβδομάδες για να υποχωρήσει η λοίμωξη.

Αξιωματούχοι υγείας έλαβαν δείγματα από 2 ενυδρεία της γυναίκας που περιείχαν τροπικά ψάρια. Δείγματα από το ένα ήταν θετικά για το B. pseudomallei, και το στέλεχος στο ενυδρείο ταίριαζε γενετικά με αυτό που μόλυνε την ασθενή.

Η γυναίκα μπορεί να μολύνθηκε όταν καθάριζε το ενυδρείο με γυμνά χέρια.

‘’Δαχτυλίδια’’ από χαλκό στο μάτι άντρα

Όταν ένας άνθρωπος στην Ινδία πήγε σε γιατρό με οίδημα στην κοιλιά, εξέταση των οφθαλμών του έδειξε χρυσοκαφέ δαχτυλίδια γύρω από τις ίριδες.

Οι γιατροί  διαπίστωσαν οτι αυτά τα σημάδια ήταν δαχτυλίδια Kayser–Fleischer, που προκαλούνται από συσσώρευση χαλκού στον κερατοειδή, αναφέρει η έκθεση στο περιοδικό The New England Journal of Medicine.

Τα Kayser–Fleischer δαχτυλίδια είναι σημάδι σπάνιας πάθησης που λέγεται νόσος Wilson.  Άνθρωποι με αυτήν έχουν γονιδιακή μετάλλαξη που τους εμποδίζει να απομακρύνουν υπερβάλλοντα χαλκό που οδηγεί σε συσσώρευση χαλκού στον οφθαλμό-συχνά στο ήπαρ, τον εγκέφαλο και τα μάτια.

Ο άντρας εμφάνισε κίρρωση  ήπατος. Έλαβε αγωγή για την απομάκρυνση του χαλκού από τον οργανισμό του και μπήκε σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος λόγω σοβαρή βλάβης του οργάνου.

Άντρας ελέγχει τις ίριδές του σαν μυ

Νεαρός άντρας στη Γερμανία έχει ασυνήθιστο ταλέντο. Μπορεί να διαστέλλει και να συστέλλει τις ίριδες στα μάτια του κατά βούληση- μια πράξη που οι ερευνητές νόμιζαν ότι είναι αδύνατη.

Ο 23χρονος με διάφορες εξετάσεις έδειξε ότι μπορούσε οικειοθελώς να διαστέλλει και να συστέλλει τις ίριδές του χωρίς να χρησιμοποιεί τρικ, αναφέρει η έρευνα στο περιοδικό International Journal of Psychophysiology. 

Ο άντρας που έχει τη συνήθεια από τα εφηβικά του χρόνια, απλά συγκεντρώνεται στα μάτια του για να επιτελέσει το έργο.

Οι ερευνητές μελετούν τώρα αν περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να ελέγχουν τις ίριδές τους.

Στα Eπείγοντα με κομμάτι τσιμέντου 10 εκατοστών να του τρυπά την καρδιά

Έχοντας για 2 ημέρες πόνο στο στέρνο και δύσπνοια, ένας άντρας στις ΗΠΑ πήγε στα Επείγοντα.

Η αιτία; Είχε ένα κομμάτι τσιμέντου μεγέθους 10 εκατοστών να του τρυπά την καρδιά και τον δεξί πνεύμονα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

Ο 56χρονος άντρας είχε υποβληθεί σε κυφοπλαστική μια εβδομάδα νωρίτερα.

Η επέμβαση αντιμετωπίζει τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη εγχύοντας ένα ειδικού τύπου τσιμέντο στους σπονδύλους που έχουν βλάβη.

Tο τσιμέντο διέρρευσε στο σύστημα του άντρα, σκλήρυνε και ταξίδεψε έως την καρδιά του.

Αφού οι γιατροί στα επείγοντα εντόπισαν ότι ο πόνος στο στέρνο οφειλόταν σε ξένο αντικείμενο, ο άντρας οδηγήθηκε στο χειρουργείο. Οι γιατροί αφαίρεσαν το ‘’αιχμηρό’’ κομμάτι τσιμέντου και επιδιόρθωσαν τη βλάβη στην καρδιά του.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο άντρας σχεδόν ανέρρωσε ένα μήνα μετά την εγχείρηση χωρίς άλλες επιπλοκές.

Πηγές:
livescience.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη