Ο εθισμός είναι μια λέξη που θα την ακούσουμε πιο συχνά να αναφέρεται μαζί με ουσίες όπως το αλκοόλ και η κοκαΐνη. Παρ' όλα αυτά, η κάνναβη έχει ορισμένους μηχανισμούς με τους οποίους δημιουργεί εξάρτηση, σε ένα 10% των χρηστών απ' ό,τι υπολογίζεται. Οι πιθανότητες εξάρτησης είναι ακόμα μεγαλύτερες αν το άτομο έχει ξεκινήσει τη χρήση από την εφηβική ηλικία.

Η κάνναβη μπορεί να έχει αρχίσει να γίνεται πρόβλημα αν επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή: τη διάθεσή σας, τον ύπνο σας και την απόδοσή σας στη δουλειά. Αν δυσκολεύεστε να κόψετε ή να μειώσετε τη χρήση, ενώ το θέλετε, τότε χρειάζεται να αναλάβετε δράση. Αν δεν κάνετε χρήση και ο ύπνος σας γίνεται δύσκολος ή είστε πιο οξύθυμος, είναι επίσης σημάδια ότι έχετε αναπτύξει εθισμό στην κάνναβη.

Τα καλά νέα είναι ότι οι παρενέργειες από το σταμάτημα της χρήσης δεν κρατούν πολύ καιρό. Τα κακά νέα είναι πως, όπως κάθε άλλος εθισμός, ο εθισμός στην κάνναβη δεν "σπάει" τόσο εύκολα.

Μέσα από έρευνες έχει φανεί πως οι πιθανότητες εθισμού αυξάνονται αν ταυτόχρονα υπάρχει κατάχρηση και άλλων ουσιών, όπως το αλκοόλ, αλλά και αν η χρήση δεν γίνεται σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά ατομικά. Η συχνή χρήση κάνναβης δημιουργεί ανοχή στη δραστική της ουσία, την τετραϋδροκανναβινόλη. Αυτό σημαίνει ότι μετά χρειαζόμαστε περισσότερη κάνναβη για να νιώσουμε την επίδρασή της, αλλά είναι και ο λόγος που εμφανίζονται δυσάρεστα συμπτώματα όπως η αϋπνία όταν σταματάμε τη χρήση.

Αν πιστεύετε ότι η χρήση κάνναβης έχει αρχίσει να γίνεται πρόβλημα για εσάς, τότε μερικές ενέργειες που μπορείτε να κάνετε είναι οι εξής:

-Προσπαθήστε να περιορίσετε τον χρόνο που περνάτε με ανθρώπους που κάνουν χρήση, ή αλλάξτε τη ρουτίνα σας.

-Αν κάνετε χρήση μόνοι σας, αναζητήστε εναλλακτικούς τρόπους να περνάτε τον χρόνο σας - ειδικά αν η χρήση κάνναβης είναι συνδεδεμένη με καθιστικές δραστηριότητες όπως οι μαραθώνιοι σειρών/ταινιών ή τα βιντεοπαιχνίδια.

-Μπορείτε να δοκιμάσετε να περιορίσετε τη χρήση μόνο τα Σαββατοκύριακα, αν κάνετε καθημερινή χρήση.

-Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τους ψυχολογικούς λόγους που δημιουργήθηκε αυτός ο εθισμός, αλλά και τρόπους να τον διαχειριστείτε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
28 κορυφαίοι ειδικοί σε Ελλάδα και Ευρώπη στο 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)
Φόρουμ Δελφών: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ατμομηχανή επενδύσεων και καινοτομίας
Σοβαρός ο αντίκτυπος από το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ