Νέα έρευνα, ανακάλυψε ότι το να βρίσκεται κάποιος στη φύση τον βοηθά να αντιμετωπίζει την αρνητική εικόνα σώματος απομακρύνοντας μερικούς παράγοντες που συνδέονται με το άγχος για την εικόνα σώματος, όπως η ενασχόληση με τα social media. Παράλληλα ενδυναμώνει τους μηχανισμούς αντιμετώπισης ώστε να διατηρούνται στη σωστή τους διάσταση τα αρνητικά συναισθήματα.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Ecopsychology, περιέλαβε 401 συμμετέχοντες από τη Βρετανία, από τους οποίους ζητήθηκε να συμπληρώσουν έρευνα για την έκθεσή τους στη φύση, την εκτίμηση για το σώμα τους και τη λογική αποδοχή.

Η έρευνα ανακάλυψε θετικές σχέσεις μεταξύ των 3 μετρήσεων σε άντρες και γυναίκες.

Η μελέτη καταλήγει ότι το να περνά κάποιος χρόνο σε φυσικό περιβάλλον δίνει ευκαιρία για υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης της αρνητικής εικόνας σώματος. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στη σωματική και ψυχική απομάκρυνση από τις πηγές που απειλούν την εικόνα σώματος -όπως μη ρεαλιστικά  πρότυπα για την εμφάνιση, καθρέφτες ή social media.

Το να βρίσκεται κάποιος στη φύση μπορεί ενδεχομένως επίσης να τον βοηθά να αναπτύσσει πιο υγιείς νοητικές διαδικασίες που επιτρέπουν πιο ρεαλιστικές αξιολογήσεις των απειλών για την εικόνα σώματος και των μελλοντικών συνεπειών.

Ο Viren Swami, του Anglia Ruskin University, δήλωσε ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι το να είναι κάποιος στη φύση προάγει τη θετική εικόνα σώματος, αλλά αυτή είναι η πρώτη έρευνα που εξετάζει το πώς η έκθεση στη φύση μπορεί να βοηθήσει το νου να αντιμετωπίσει προσωρινά συναισθήματα της αρνητικής εικόνας σώματος και να κρατήσει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση,

Το να βρίσκεται κάποιος στη φύση, τον αποσπά από ορισμένους παράγοντες που οδηγούν σε αρνητική εικόνα σώματος, όπως αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συναντά στο αστικό περιβάλλον και του δίνει ευκαιρία να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Οι ποιότητες ενδυνάμωσης  του φυσικού περιβάλλοντος μπορεί επίσης ενδεχομένως να προάγουν πιο υγιείς νοητικές διαδικασίες, όπως μεγαλύτερο αυτοέλεγχο και αίσθηση ότι ο χρόνος περνά πιο αργά, δίνοντας τη δυνατότητα να εκλογικεύσει κάποιος αυτές τις απειλές.

Όπως πρόσθεσε ο ερευνητής, γνωρίζουμε ότι η θετική εικόνα σώματος ενισχύει την ψυχική υγεία και αυτή η έρευνα προσθέτει γνώση στις αυξημένες ενδείξεις για τη σημασία της έκθεσης στη φύση.

Πηγές:
Anglia Ruskin University

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα