"Σε λίγο ξεκινάει διασωλήνωση και με ρωτάει ένας συνάδελφος στη ΜΕΘ ποιός αναισθησιολόγος εφημερεύει σήμερα; Του απάντησα εγώ. ποιός εντατικολόγος εφημερεύει σήμερα; Του απάντησα εγώ. Ποιός καρδιολόγος εφημερεύει σήμερα; Του απάντησα εγώ με τον κύριο Λαμπρόπουλο".

Η ανάρτηση του εντατικολόγου, Κωνσταντίνου Στόκκου (φωτογραφία), με τίτλο "Τα πολυεργαλεία" περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η εφημερία της περασμένης Δευτέρας στο Μαμάτσειο νοσοκομείο της Κοζάνης. Είναι μια συνήθης κατάσταση. Οι αναισθησιολόγοι είναι ειδικότητα υπό…εξαφάνιση, τόσο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, όσο και στο Μποδοσάκειο της γειτονικής Πτολεμαϊδας. Ιστορίες τρόμου, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, δημοσιοποιούνται καθημερινά στον τοπικό τύπο, την ώρα που οι γιατροί δίνουν μάχες με την πανδημία, που εξακολουθεί να "πολιορκεί" τα νοσοκομεία της περιοχής.

Ο συνταξιούχος που έσωσε 16χρονο

Πριν από λίγες μέρες χρειάστηκε να κληθεί κατεπειγόντως ο συνταξιούχος αναισθησιολόγος, Αθανάσιος Δερμιτζάκης (φωτογραφία), προκειμένου να σωθεί ένα παιδί 16 ετών, που κινδύνευε σοβαρά. Ο ίδιος, που είναι δημοτικός σύμβουλος Κοζάνης, περιέγραψε το περιστατικό λίγες ώρες μετά, μιλώντας και για το αίσθημα χαρμολύπης που του άφησε η εμπειρία. "Δέχτηκα ένα επείγον τηλεφώνημα από το Μαμάτσειο με ικεσία: ένας 16χρονος βρισκόταν μεταξύ ζωής και θανάτου, με χαμηλό αιματοκρίτη 16%, έπρεπε να μπει στο χειρουργείο. Δεν υπάρχει αναισθησιολόγος. Εγώ είμαι συνταξιούχος και δεν δικαιούμαι", είπε και πρόσθεσε πως πήρε τηλέφωνο στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Χαράλαμπο Τσεβεκίδη, για να τον συμβουλευτεί. Ο τελευταίος ήταν κατηγορηματικός: "Στον πόλεμο δεν ζητάς χαρτί επιστράτευσης. Παίρνεις το όπλο σου και πολεμάς. Έχεις απόλυτη δικαιοδοσία και υποχρέωση να προστρέξεις για να σώσεις το παιδί, Μετά αν θέλουν ας ζητήσουν ευθύνες από εμένα", τού είπε εκείνος.

Ο κ. Δερμιτζάκης έσπευσε στο νοσοκομείο και όπως είπε το παιδί σώθηκε έπειτα από μια εργώδη προσπάθεια 3 ωρών στο χειρουργείο. "Χάρηκα που σώθηκε μια ζωή, αλλά και λυπήθηκα πάρα πολύ. Τα νοσοκομεία δεν έχουν ανάγκη από τοίχους, λουλούδια και επιχρίσματα, αλλά από προσωπικό", κατέληξε.

Γυναίκα με νεκρό έμβρυο "μπαλάκι" σε 3 νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, σοκάρει η καταγγελία μιας γυναίκας που έχασε από παλίνδρομη κύηση το νεκρό έμβρυο που κυοφορούσε και έγινε "μπαλάκι" επί δέκα μέρες μεταξύ τριών νοσοκομείων (Κοζάνης, Πτολεμαϊδας και Γρεβενών), αναζητώντας κάποιον για να της πάρει.

Η γυναίκα, που έχει καταγωγή από τον Λίβανο και ζει στην Κοζάνη, κατήγγειλε επώνυμα στο kozanimedia όσα τραυματικά βίωσαν η ίδια και ο Κοζανίτης σύζυγος στην περίοδο των εορτών. Το χρονικό, όπως το περιέγραψε, έχει ως εξής:

  • 28/12: ο γυναικολόγος ενημερώνει το ανδρόγυνο ότι το έμβρυο είναι νεκρό έπειτα από κύηση 7,5 εβδομάδων, και πως πρέπει να αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατό.
  • 30/12: Πρώτη επίσκεψη στο νοσοκομείο Κοζάνης. Ο γυναικολόγος επιβεβαιώνει το θάνατο του εμβρύου, όπως δηλώνει πως το χειρουργείο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν τις 10/1, γιατί δεν υπάρχει αναισθησιολόγος μέχρι τότε. Της λέει «περάστε από βδομάδα».
  • 3/1: Δεύτερη επίσκεψη στο νοσοκομείο Κοζάνης. Άλλη γυναικολόγος λέει πως είναι επικίνδυνο να κρατηθεί τόσες μέρες το νεκρό έμβρυο, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία. Της προτείνει να πάει στο νοσοκομείο Γρεβενών.
  • Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τα Γρεβενά, τους λένε να δοκιμάσουν πρώτα στο νοσοκομείο Πτολεμαϊδας. Με μεσολάβηση γιατρού από τα Γρεβενά, κλείνεται ραντεβού με συγκεκριμένο στέλεχος του Μποδοσάκειου. Στην είσοδο πρέπει να συστηθεί ως «η κυρία από τα Γρεβενά»
  • Όταν φτάνει εκεί η γυναίκα και λέει το «συνθηματικό», βλέπει τους εργαζόμενους να κοιτάζονται μεταξύ τους με απορία. Με τα μέτρια ελληνικά της προσπάθησε να εξηγήσει πώς κλείστηκε το ραντεβού και ποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει.
  • Έπειτα από πολύωρη αναμονή, συνάντησε στο διάδρομο τη γιατρό με την οποία είχε ραντεβού και της είπε για το νεκρό έμβρυο. «Και γιατί ήρθες εδώ;» ήταν η αντίδραση της γιατρού, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα. Έπειτα από έντονο διάλογο, εκείνη ξεκαθάρισε πως η επέμβαση πρέπει να γίνει στην Κοζάνη, αμφισβητώντας την έλλειψη αναισθησιολόγου.
  • Την επόμενη μέρα η γυναίκα υποχρεώθηκε να κάνει την επέμβαση σε ιδιωτική κλινική.

Τσεβεκίδης: Γίνεται ανακύκλωση μιζέριας

Για ανακύκλωση μιζέριας κάνει λόγο μιλώντας στο iatronet.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Χαράλαμπος Τσεβεκίδης (φωτογραφία) και περιγράφει μια σειρά από γεγονότα που οδηγούν τα περιφερειακά νοσοκομεία σε υποστελέχωση και μαρασμό. Για όλα αυτά, όπως είπε, ενημέρωσε και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σε πρόσφατη επίσκεψή της στην περιοχή.

"Οι αναισθησιολόγοι στο Μαμάτσειο ήταν πέντε. Δύο συνταξιοδοτήθηκαν, ένας έφυγε και πήγε στη Βέροια. Ανάλογες αναχωρήσεις είχαμε και στο Μποδοσάκειο", είπε και πρόσθεσε: "Θα μπορούσε να παρέμβει το υπουργείο και να μην επιτρέψει προσωρινά αυτές τις μετακινήσεις, γιατί έχουμε πόλεμο και θα υπάρξει πρόβλημα. Μόλις ο πόλεμος τελειώσει, ας πάνε όπου θέλουν. Το υπουργείο δεν το έκανε".

Στους ιατρικούς κύκλους της περιοχής συζητείται έντονα και η μετακίνηση ενός αναισθησιολόγου από το νοσοκομείο σε θέση διευθυντή στο ΕΚΑΒ Κοζάνης. Ο ίδιος χρειάστηκε να επανέλθει αρκετές φορές για να καλύψει έκτακτες ανάγκες του νοσοκομείου.

"Δεν υποστηρίζει κανείς ότι δεν κάνει δουλειά εκεί, αλλά λέμε ότι θα μπορούσε την ίδια δουλειά να την κάνει και ένας χειρουργός, ένας παθολόγος, όταν υπάρχει τέτοια έλλειψη σε αναισθησιολόγους", σημείωσε  ο κ. Τσεβεκίδης.

ΥπουργείοΥγείας: δεν υπάρχουν υποψήφιοι

Απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών Α. Αβδελά και Κ. Χήτα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάκα, ανέφερε πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την κάλυψη των θέσεων αναισθησιολόγων που προκηρύσσονται στα δύο νοσοκομεία της περιοχής.

Στο "Μαμάτσειο" της Κοζάνης από τις 7 οργανικές θέσεις αναισθησιοόγων είναι καλυμμένες οι δύο και από τις 5 κενές θέσεις οι 3 είναι δεσμευμένες σε προκήρυξη. Στο "Μποδοσάκειο" της Πτολεμαϊδας προβλέπονται 4 θέσεις, υπηρετούν 2, ενώ οι 2 κενές έχουν προκηρυχθεί και αναμένεται η ολοκλήρωση διαδικασίας από τα Συμβούλια Κρίσεων και Επιλογής Ιατρών ΕΣΥ της 3ης ΥΠΕ.

Η κ. Γκάγκα επισημαίνει πως δεν υφίσταται κανένας υποψήφιος αναισθησιολογίας στη λίστα επικουρικών της συγκεκριμένης ΥΠΕ, ενώ αναφέρει πως οι εφημεριακές ανάγκες των δύο νοσοκομείων καλύπτονται με μετακινήσεις αναισθησιολόγων από το νοσοκομείο Έδεσσας (γα την Κοζάνη) και τα νοσοκομεία Φλώρινας ή Γιαννιτσών (για την Πτολεμαϊδα).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]