Ερευνητές του  Oxford University, ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που πάσχουν από σχιζοφρένεια και σχετικές διαταραχές έχουν υψηλότερο από τον μέσο όρο κίνδυνο να τελέσουν βίαιες πράξεις, αλλά ότι ο γενικός κίνδυνος παραμένει χαμηλός-λιγότερες από 1 στις 20 γυναίκες και λιγότεροι από 1 στους 4 άντρες, σε περίοδο 35 ετών, όσον αφορά βία και εγκλήματα.

Η συστηματική επισκόπηση που δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry, εξέτασε 24 έρευνες σε πάνω από 50.000 ανθρώπους με σχιζοφρένεια, σε 15 χώρες και 40 χρόνια.

Ο καθηγητής Seena Fazel, δήλωσε ότι η αντίληψη ότι η σχιζοφρένεια συνδέεται με βίαιη συμπεριφορά προσελκύει την προσοχή των ΜΜΕ και ορισμένες φορές οδηγεί σε παραπλανητικούς τίτλους ειδήσεων. Η συστηματική επισκόπηση, αποσαφηνίζει ότι υπάρχουν τώρα ισχυρές ενδείξεις από 24 έρευνες για μικρή αύξηση του κινδύνου τέλεσης βίαιων πράξεων από ανθρώπους με σχιζοφρένεια και παρέχει το απαραίτητο πλαίσιο –ότι σε διάστημα 40 ετών αυτός καθορίζεται σε όχι παραπάνω από 1 στους 4 άντρες και 1 στις 10 γυναίκες με σχιζοφρένεια, όσον αφορά  βίαια αποτελέσματα.

Το εύρημα δίνει στους γιατρούς σημαντικό στόχο για την πρόληψη βίαιων πράξεων από ασθενείς που ενδεχομένως μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο- να συμβάλλουν στη μείωση του στίγματος σε ανθρώπους με σχιζοφρένεια και σχετικές διαταραχές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης, ότι άλλοι παράγοντες όπως η λανθασμένη χρήση φαρμάκων και το αλκοόλ συμβάλλουν στο διπλασιασμό του κινδύνου διάπραξης βίαιων πράξεων από γυναίκες και άντρες με σχιζοφρένεια.

Η επισκόπηση ανέφερε ενδείξεις για την προστατευτική επίδραση της κατάλληλης συνταγογράφησης αντιψυχωσικών φαρμάκων.

Πηγές:
JAMA Psychiatry,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα