Η εμφύτευση του chip της Neuralink στον εγκέφαλο χοίρου και πιθήκου και η αγγελία πρόσληψης διευθυντή για κλινική δοκιμή από την εταιρεία, του Elon Musk (φωτογραφία), υποδεικνύει ότι σύντομα θα μπορούσαμε να δούμε χρήση του chip και στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η εταιρία προσλαμβάνει τώρα διευθυντή κλινικής δοκιμής και στην αγγελία αναφέρεται ότι ο υποψήφιος θα εργάζεται στενά με ορισμένους από τους πιο καινοτόμους γιατρούς και top μηχανικούς καθώς και με τους συμμετέχοντες στην πρώτη κλινική δοκιμή της Neuralink.

Αν και δεν είναι γνωστό πότε θα ξεκινήσουν οι δοκιμές, ο Musk αποκάλυψε τον προηγούμενο μήνα ότι βρίσκονται λιγότερο από ένα χρόνο μακρυά, που σημαίνει ότι δοκιμές στον άνθρωπο θα μπορούσαν να αρχίσουν φέτος.

Η εταιρεία εργάστηκε καλά πάνω σε πιθήκους και κάνει πολλές δοκιμές, ενώ  μόλις επιβεβαιώθηκε ότι η συσκευή είναι πολύ ασφαλής και αξιόπιστη και μπορεί να απομακρυνθεί με επιτυχία, δήλωσε ο Musk.

Ελπίζει να δοκιμαστεί η συσκευή σε ανθρώπους με σοβαρό τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη-με τετραπληγία ή παραπληγία- του χρόνου, καθώς εκκρεμεί έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Πιστεύει ότι υπάρχει η δυνατότητα να μπορέσει η ομάδα και η συσκευή να επιτρέψουν σε κάποιον που δεν μπορεί να περπατήσει ή να χρησιμοποιήσει τα χέρια του να μπορέσει να περπατήσει και πάλι - αλλά όχι με φυσικό τρόπο.

Ο Musk παρουσίασε την εταιρεία του το 2016 και την τεχνολογία της ως κλειδί που θα βοηθήσει παραπληγικούς να περπατούν, για τη θεραπεία της κατάθλιψης και ως ένα τρόπο να συγχωνευτεί ο άνθρωπος με τους υπολογιστές.

Το σύστημα της Neuralink περιλαμβάνει ένα chip προσκολλημένο σε μικροσκοπικά εύκαμπτα καλώδια που συρράπτονται στον εγκέφαλο από ένα ρομπότ που μοιάζει με ραπτική μηχανή.

Η συσκευή λαμβάνει σινιάλα στον εγκέφαλο, που στη συνέχεια μεταφράζονται σε έλεγχο των κινήσεων.

Ο Musk δήλωσε ότι η τεχνολογία έχει αποδειχτεί ασφαλής για τον εγκέφαλο και μπορεί εύκολα να απομακρυνθεί, οπότε το μόνο που απομένει είναι η έγκριση από τον FDA.