Η χρήση μαριχουάνας επηρεάζει την ικανότητα ασφαλούς οδήγησης των ενηλίκων, αν και οι περισσότεροι χρήστες πιστεύουν άλλα, αναφέρει νέα έρευνα στο JAMA Psychiatry.

Ενήλικες στην έρευνα είχαν σημαντικά χαμηλότερη επίδοση σε τεστ που σχεδιάστηκαν για να αξιολογήσουν τις ικανότητες οδήγησης όπως χρόνους αντίδρασης στα 30 και 90 λεπτά μετά τη χρήση μαριχουάνας.

Είχαν επίσης οριακές πτώσεις στην ικανότητα οδήγησης 3,5 ώρες μετά τη χρήση της ουσίας. Σε 4,5 ώρες μετά τη χρήση, η ικανότητα οδήγησης επέστρεψε στα φυσιολογικά επίπεδα.

Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι σχεδόν το 70% των χρηστών ήθελαν να οδηγήσουν  90 λεπτά μετά τη χρήση και είχαν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους να το κάνουν με ασφάλεια.

Ο Thomas D. Marcotte του University of California-San Diego, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να ξέρουν οι χρήστες ότι δεν είναι πάντα ακριβείς όσον αφορά την αυτοαξιολόγηση της βλάβης.

Επίσης, οι έμπειροι χρήστες δεν θα πρέπει να υποθέτουν ότι έχουν μικρότερη βλάβη όσον αφορά την ικανότητα οδήγησης απλώς και μόνο επειδή έχουν μεγαλύτερη εξοικείωση με το προϊόν. Μπορεί και για αυτούς να είναι επικίνδυνο να οδηγούν.

Ορισμένες έρευνες ανακάλυψαν ότι το φάρμακο βλάπτει τις ικανότητες οδήγησης για έως 4 ώρες μετά τη χρήση.

Για τη νέα έρευνα, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις ικανότητες οδήγησης 191 χρηστών σε εξέταση προσομοίωσης οδήγησης,

Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν στα 30, 90 λεπτά και στις 3 και 3,5 ώρες καθώς και στις 4 και 4,5 μετά τη χρήση μαριχουάνας που περιείχε διάφορα επίπεδα της ουσίας THC.

Αν και υπάρχει σημαντική ποικιλία μεταξύ των ανθρώπων στην ικανότητα βλάβης από την ουσία, η παρούσα έρευνα δείχνει ότι η βλαβερή επίδραση είχε υποχωρήσει έως τις 4 1/2 ώρες.

Αυτό μπορεί να συμβεί νωρίτερα σε ορισμένους, ενώ σε άλλους να διαρκεί περισσότερο αλλά οι χρήστες θα πρέπει να προσέχουν ότι ενδεχομένως μπορεί να μην είναι οι καλύτερο κριτές του αν είναι ασφαλές να οδηγήσουν.

Πηγές:
JAMA Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις