Από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου οι διαδικασίες αξιολόγησης και εποπτείας των κλινικών δοκιμών θα εναρμονιστούν σε ολόκληρη την ΕΕ, ιδίως μέσω ενός συστήματος πληροφοριών για τις κλινικές δοκιμές (CTIS) το οποίο διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Από αυτή την ημερομηνία θα τεθεί σε εφαρμογή ο κανονισμός για τις κλινικές δοκιμές, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν. Ο κανονισμός θα βελτιώσει τον τρόπο διεξαγωγής των κλινικών δοκιμών στην ΕΕ, διασφαλίζοντας τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα ασφάλειας για τους συμμετέχοντες και αυξημένη διαφάνεια των πληροφοριών σχετικά με τις δοκιμές.

Χαιρετίζοντας αυτό το σημαντικό βήμα, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο κανονισμός για τις κλινικές δοκιμές αποτελεί ένα σημαντικό και θετικό βήμα για τους Ευρωπαίους ασθενείς και μας φέρνει πιο κοντά σε μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Θα μας επιτρέψει να εγκρίνουμε ταχύτερα τις κλινικές δοκιμές στα κράτη μέλη μας, βελτιώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της κλινικής έρευνας στο σύνολό της. Ταυτόχρονα, θα διατηρηθούν τα υψηλά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας που έχουν ήδη θεσπιστεί για τις εν λόγω δοκιμές. Με σχεδόν 4.000 κλινικές δοκιμές να διεξάγονται ήδη κάθε χρόνο στην ΕΕ, ο κανονισμός θα καταστήσει τη ζωτικής σημασίας έρευνα ακόμα πιο επωφελή για τους ερευνητές και τους ασθενείς που εξαρτώνται περισσότερο από γρήγορες και αξιόπιστες κλινικές δοκιμές.»

Πηγές:
euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]