Η υποπαραλλαγή BA.2 της Ομικρον είναι πιο μεταδοτική από την παραλλαγή BA.1 και πιο ικανή να μολύνει εμβολιασμένους, ανακάλυψε έρευνα από τη Δανία.

Η έρευνα που ανέλυσε λοιμώξεις από κορωνοιό σε περισσότερα από  8.500 νοικοκυριά μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου ανακάλυψε ότι άνθρωποι που μολύνθηκαν από τη BA.2 ήταν κατά περίπου 33% πιο πιθανό να μολύνουν άλλους σε σύγκριση με όσους μολύνθηκαν από την BA.1.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η Omicron BA.2 είναι εγγενώς σημαντικά πιο μεταδοτική από την BA.1, και έχει ικανότητες διαφυγής από το ανοσοποιητικό, που μειώνουν περαιτέρω την προστασία του εμβολίου έναντι της λοίμωξης.

Η έρευνα που ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των Statens Serum Institut (SSI), Copenhagen University, Statistics Denmark και Technical University of Denmark.

Ο Frederik Plesner δήλωσε ότι αν κάποιος εκτέθηκε στην υποπαραλλαγή BA.2 στο σπίτι του, έχει 39% πιθανότητες να μολυνθεί εντός 7 ημερών. Αν είχε εκτεθεί στην BA.1, η πιθανότητα θα ήταν 29%.

Αυτό υποδεικνύει ότι η BA.2 είναι περίπου 33% πιο μεταδοτική από την BA.1.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η BA.2 ήταν σχετικά καλύτερη από την BA.1 στο να μολύνει εμβολιασμένους και εμβολιασμένους με την ενισχυτική δόση ανθρώπους Παρόλα αυτά, τα εμβόλια παίζον σημαντικό ρόλο, αναφέρει η έρευνα καθώς οι παραπάνω ήταν λιγότερο πιθανό να μολυνθούν και να μεταδώσουν κάποια από τις 2 παραλλαγές σε σύγκριση με όσους δεν είχαν εμβολιαστεί.

Προκαταρκτική ανάλυση του SSI έδειξε ότι δεν υπάρχει διαφορά στον κίνδυνο νοσηλείας λόγω BA.2 έναντι της BA.1.

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μπαλονάκι χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο
VHL Webinar 2024: ‘’Σποραδικός και κληρονομούμενος καρκίνος του νεφρού (Von- Hippel Lindau) - Με επίκεντρο τον ασθενή’’
Αναστέλλονται από την 1η Ιουνίου οι τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις στο "Αγία Σοφία"