Η χρήση κάνναβης οδηγεί σε βλάβη των πνευμόνων, αλλά με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τον καπνό του κανονικού τσιγάρου, αναφέρει νέα έρευνα του University of Otago.

Ο καθηγητής Bob Hancox, δήλωσε ότι μέχρι πρότινος εικαζόταν ότι η κάνναβις θα είχε παρόμοια επίδραση με αυτή του καπνού αλλά δεν φαίνεται να ισχύει αυτό.

Aν και η επίδραση της κάνναβης ήταν επιβλαβής, το μοτίβο των αλλαγών στην πνευμονική λειτουργία δεν είναι ίδιο. Η έρευνα ανακάλυψε ότι η παρατεταμένη χρήση οδήγησε σε υπερδιάταση πνευμόνων και αύξηση  αντίστασης στη ροή αέρα σε μεγαλύτερη έκταση σε σχέση με τον καπνό του κανονικού τσιγάρου.

Φάνηκε επίσης ότι η χρήση κάνναβης ενδεχομένως μπορεί επίσης να βλάψει την ικανότητα των πνευμόνων να . εξάγουν οξυγόνο από την αναπνοή.

Tα ευρήματα προήλθαν από την έρευνα Dunedin Multidisciplinary Health and Development Study, που έχει εστιάσει στη χρήση κάνναβης και στη  μέτρηση της πνευμονικής λειτουργίας στην ενήλικο ζωή- ως την ηλικία των 45- σε 1.000 ανθρώπους που γεννήθηκαν το 1072-73.

Περίπου το 75% των συμμετεχόντων είχε χρησιμοποιήσει κάνναβη κάποια στιγμή στη ζωή του.

Πνευμονολόγοι αναγνωρίζουν ότι ορισμένοι ασθενείς που κάνουν μεγάλη χρήση κάνναβης έχουν διαφορετική μορφή πνευμονικής βλάβης –πολύ σοβαρή μορφή εμφυσήματος-αλλά στην πραγματικότητα λίγα είναι γνωστά για την κατάσταση..

Άνθρωποι που καπνίζουν κανονικό τσιγάρο αλλά κάνουν χρήση και κάνναβης είναι πιθανόν να εμφανίσουν πνευμονική βλάβη και από τις 2 ουσίες.

Πηγές:
American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσες θερμίδες καίμε κατά μέσο όρο σε μία ημέρα
Επαγγελματική απογοήτευση για 7 στους 10 φαρμακοποιούς - Τι δείχνει ελληνική μελέτη
Κοινωνική Φαρμακολογία: Γιατί και πώς τα φάρμακα πρέπει να "ακουμπούν" στην κοινωνία