Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση, που σημαίνει πως όσα περισσότερα αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνει η διατροφή μας, τόσο καλύτερα θα διαχειριζόμαστε και τα συμπτώματα της νόσου. Και κάπου εδώ μπαίνουν στην κουβέντα τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά. Το ξέρατε ότι περιέχουν πολύ ενδιαφέρουσες ουσίες, που έχουν οφέλη για τον οργανισμό μας;

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

Τζίντζερ

Η γνωστή πιπερόριζα που μπορεί να μπει φρέσκια ή αποξηραμένη στο φαγητό για να δώσει τη χαρακτηριστική πικάντική της γεύση, περιέχει ισχυρά αντιφλεγμονώδη συστατικά. Επίσης καταπολεμά τη ναυτία και μπορεί να γίνει και εκπληκτικό τσάι.

Θυμάρι

Το θυμάρι περιέχει αρκετά μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών, και για την ακρίβεια σε μια έρευνα του 2018 ανακαλύφθηκε πως ήταν το μυρωδικό που χρησιμοποιούσαν περισσότερο στη διατροφή τους οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς έχει εκπληκτικές αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και μπορεί να λειτουργεί και ως φυσικό αναλγητικό πόνου. Η κουρκουμίνη, η δραστική του ουσία, είναι πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιετίες από την παραδοσιακή Ιατρική.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τις αρθρώσεις, καταπολεμούν τις φλεγμονές και προκαλούν αντιδράσεις του ανοσοποιητικού που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Κανέλα

Η κανέλα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τα κύτταρά μας από τη δράση των ελεύθερων ριζών. Μεταξύ άλλων, έρευνες έχουν δείξει ότι η κανέλα επίσης συμβάλλει στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα.

Σκόρδο

Είτε το χρησιμοποιήσουμε φρέσκο, λιωμένο ή ψιλοκομμένο, είτε σε σκόνη, το σκόρδο δεν πρέπει να μας φοβίζει λόγω της έντονης μυρωδιάς του: Τα οφέλη του για τον οργανισμό είναι σημαντικά, καθώς περιέχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά.

Μαύρο πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι μπορεί να βρίσκεται σε κάθε τραπέζι και είναι πολύ εύκολο να το αγνοήσουμε. Και όμως, η δραστική του ουσία, η πιπερίνη, έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πιπέρι καγιέν

Αυτό το πιπέρι, όπως και όλα τα τσίλι, περιέχει καψαϊκίνη, μια ουσία που έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον μεταβολισμό μας, αλλά έχει φανεί από έρευνες ότι μπορεί να μειώσει και τους πόνους της αρθρίτιδας. Προσοχή, όμως, αν έχετε προβλήματα με το γαστρεντερικό σας σύστημα, καθώς τα καυτερά πιπέρια μπορεί να το ερεθίσουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ