Με περισσότερα από 100 κρούσματα καθημερινά, η Σάμος βρίσκεται σταθερά εδώ και πολύ καιρό στις πρώτες θέσεις της λίστας των Περιφερειακών Ενοτήτων με τη μεγαλύτερη διασπορά κορωνοϊού στη χώρα. Το νησί καταγράφει πάνω από κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, τριπλάσια αναλογικά από αυτά της Αθήνας, υπερδιπλάσια της Θεσσαλονίκης και του μέσου όρου της χώρας.

Πριν από λίγες μέρες οι δύο δήμαρχοι του νησιού, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, μαζί με άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, συμμετείχαν σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, για την εκτίμηση της κατάστασης και την αναζήτηση λύσεων (φωτογραφία).

Μεταξύ των τεσσάρων προτάσεων που περιλήφθηκαν στην κοινή ανακοίνωση περιλαμβάνεται και μία που προκάλεσε έναν μικρό τοπικό εμφύλιο. "(…) προτείνουμε το νοσοκομείο Σάμου να μην δέχεται περιστατικά COVID από άλλα νησιά μέχρι να σημειωθεί η ύφεση της πανδημίας στο τόπο μας", αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Σάμου, Fabio Giardina (φωτογραφία), αντέδρασε με πολύ έντονο τρόπο, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη φράση του προκάλεσε έκπληξη, θλίψη και κυρίως οργή.

Έκπληξη, γιατί οι τέσσερις υγειονομικοί που συμμετείχαν στη σύσκεψη θα έπρεπε να γνωρίζουν, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ότι οι κενές κλίνες των ΜΕΘ δηλώνονται και βρίσκονται υπό το συντονισμό μιας κεντρικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ που λέγεται "διαχείριση κλινών ΜΕΘ" και λειτουργεί σε πανελλαδικό επίπεδο.

Θλίψη, γιατί τού ζητήθηκε να παραβιάσει το νόμο, την κοινή λογική και τον όρκο που έδωσε ως γιατρός. "Δεν θα ζητούσα ποτέ 'άδεια' από κανένα δημοτικό συμβούλιο, από κανένα διοικητή νοσοκομείου και από κανένα υπουργείο για να δεχθώ ασθενή που χαροπαλεύει εκτός ΜΕΘ σε άλλο νησί", αναφέρει.

Οργή, γιατί ενώ επί ένα χρόνο ο ίδιος και οι συνεργάτες του δουλεύουν ασταμάτητα για να εξυπηρετήσουν όσα περιστατικά COVID μπορούν, κάποιοι τους κουνούν το δάχτυλο λέγοντας "μην το ξανακάνετε".

Ο διευθυντής της ΜΕΘ καλεί τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη να επισκεφθούν τη μονάδα, για να τους συστήσει, όπως αναφέρει, τον 39χρονο Ροδίτη που χαροπαλεύει μετά από τριήμερη παραμονή εκτός ΜΕΘ στο νησί του και να του πουν από κοντά ότι πρέπει να ζητούν πιστοποιητικό εντοπιότητας από τους ασθενείς.

Έντονη ήταν η αντίδραση και του ΣΥΡΙΖΑ Σάμου, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση ως "απαράδεκτη, επικίνδυνη και απολύτως απάνθρωπη".

Δήμαρχος: Η παρεξήγηση και η ουσία

Μιλώντας στο iatronet.gr, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος (φωτογραφία), κάνει λόγο για παρεξήγηση. "Η ανακοίνωση γράφτηκε βιαστικά. Έπρεπε να γίνει επεξήγηση για την ουσία του προβλήματος", λέει και προσθέτει: "Η ουσία βρίσκεται στο ότι η ΜΕΘ μας είναι δηλωμένη ως ΜΕΘ COVID ενώ της Ρόδου, που είναι μεγαλύτερο νησί και μεγαλύτερο νοσοκομείο, δεν είναι. Με αποτέλεσμα να δεχόμαστε αεροδιακομιδές από τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα".

Ο ίδιος διευκρινίζει πως η ανακοίνωση δεν είχε επιθετικές διαθέσεις προς καμία πλευρά, ούτε είχε κάποια πολιτική σκοπιμότητα. "Ο καθένας από εμάς που βρέθηκε στη σύσκεψη ανήκει και σε διαφορετικό πολιτικό χώρο. Δεχτήκαμε μια επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ λίγες μέρες πριν είχαμε συναντηθεί με τον κ. Ξανθό, του εξηγήσαμε το πρόβλημα και εξέφρασε τη στήριξή του, ενώ είπε πως θα κάνει επερώτηση και στη Βουλή", σημείωσε.

Ο δήμαρχος δηλώνει αδυναμία να ερμηνεύσει τις αιτίες της έξαρσης της διασποράς στο νησί. "Είναι ανεξήγητο και οι γιατροί είναι πολύ ανήσυχοι. Από εκεί που είχαμε 5 και 10 κρούσματα φτάσαμε να ξεπερνάμε τα 100 επί μέρες. Εμβολιαστικά δεν είμαστε άσχημα. Πιθανότερη αιτία είναι η μεγάλη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων. Υπάρχει και μεγάλη διασπορά μέσω των σχολείων", ανέφερε. Για τον ίδιο λόγο, προτάθηκε η διενέργεια τεστ στις σχολικές μονάδες, από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, υπό την εποπτεία του ΕΟΔΥ και με την άδεια των γονέων. 

Πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου: Ατυχής διατύπωση

Η διατύπωση της πρότασης στην ανακοίνωση ήταν ατυχής, λέει από την πλευρά του στο iatronet.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Σάμου, Σταμάτης Φιλιππής.

"Οι προτάσεις και οι σκέψεις που ειπώθηκαν στη σύσκεψη είναι πως λόγω της πολύ μεγάλης διασποράς κορωνοϊού στη Σάμο, της υπερκάλυψης των κλινών ΜΕΘ και της υποστελέχωσης, δεν μπορεί να αποτελεί η Σάμος νοσοκομείο αναφοράς για το Αιγαίο", ανέφερε, προσθέτοντας πως η ουσία της πρότασης ήταν η στελέχωση και στήριξη του νοσοκομείου και όχι ο αποκλεισμός ασθενών. "Η ΜΕΘ έχει έξι κλίνες - 3 για κορωνοϊό και 3 για άλλα περιστατικά - και λειτουργεί με μόνο δύο γιατρούς. Δεν βγαίνουν ούτε οι βάρδιες. Εκεί είναι η ουσία", επισήμανε.

Την Πέμπτη, απεβίωσε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Σάμου μια 76χρονη που είχε μεταφερθεί από τη Ρόδο. Η γυναίκα ήταν ανεμβολίαστη και νοσηλευόταν στη ΜΕΘ από τις 19 Ιανουαρίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης
Πόσο ωφέλιμη είναι η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό [μελέτη]