Στον κύκλο συζητήσεων του γερμανού Καγκελαρίου, Όλαφ Σόλτς, με τους  πρωθυπουργούς των κρατιδίων την Τετάρτη 16/2, υπάρχει ένα πρώτο σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού "Der Spiegel", το οποίο προβλέπει χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Οι κανονισμοί για την εργασία από το σπίτι λέγεται ότι θα αρθούν.

Συγκεκριμένα, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει διευρυμένα ανοίγματα στην πολιτική γύρω από την πανδημία μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Αυτό προκύπτει από το σχέδιο απόφασης που προορίζεται για την μεθαυριανή βιντεοδιάσκεψη του Ομοσπονδιακού Καγκελάριου με τους αρχηγούς κυβερνήσεων των ομοσπονδιακών κρατιδίων. Το έγγραφο εξακολουθεί να επανεξετάζεται εκτενώς μέχρι ότου προκύψει η τελική απόφαση.

Ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος και οι αρχηγοί κυβερνήσεων των ομοσπονδιακών κρατιδίων συμφωνούν ότι τα μέτρα προστασίας από τις λοιμώξεις που ισχύουν επί του παρόντος θα πρέπει να μειωθούν με υπεύθυνο τρόπο και με ελεγχόμενα βήματα, αναφέρεται στο έγγραφο, το οποίο εστάλη ήδη από την Καγκελαρία στα κρατίδια.

Το έγγραφο αναφέρει ότι, θα πρέπει να αποσυρθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι περιορισμοί σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση.

Προβλέπονται, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο απόφασης, τρία βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για το άνοιγμα σε τομείς υπερεθνικής ή θεμελιώδους σημασίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά ποσοστά επιμόλυνσης και εμβολιασμών, τα ομοσπονδιακά κρατίδια θα πρέπει να αποφασίσουν με δική τους ευθύνη σχετικά με τα στάδια ανοίγματος, στην περίπτωση βέβαια που αυτά δεν θα έχουν υπερεθνικές επιπτώσεις.

Σε ένα πρώτο βήμα, θα είναι δυνατές οι ιδιωτικές συναντήσεις για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες, με περισσότερους συμμετέχοντες. Στο μέλλον, περισσότερα από δέκα άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει θα μπορούν να συναντηθούν. Τα παιδιά ηλικίας έως 14 ετών θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται. Θα γίνει επίσης άρση των περιορισμών πρόσβασης στο λιανικό εμπόριο.

Οι αριθμοί ατόμων στις μεγάλες εκδηλώσεις παραμένουν ακόμη περιορισμένοι.

Όλα τα πιο εκτεταμένα και διευρυμένα μέτρα προστασίας θα μπορούσαν να αρθούν στις 20 Μαρτίου. Στη συνέχεια, θα αρθεί και η υποχρεωτική εργασία από το σπίτι.

Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων πάντως προαναγγέλλει μια νέα φάση της πανδημίας η οποία απαιτεί "υψηλό επίπεδο προσοχής". Προειδοποίησε δε για "αβεβαιότητες λόγω ενός ακόμα πολύ μεγάλου χάσματος ανοσίας στον πληθυσμό".

Ομοίως, όπως αναφέρουν, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί και πάλι το φθινόπωρο, καθώς αναμένονται αφενός άλλες επιμολύνσεις και αφετέρου νέες παραλλαγές κορωνοιού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία